Thursday, June 18, 2009

Cerita Ceriti

I would like to cerita my activities during the hols.


Tapi before that, ceta Anastassia dulu yer. She called yesterday saying that she was chosen to be the MC in the official ceremony in a Kebangsaan Level competition. Sayang sangat as I could not attend, as hubby being my driver has business meetings in Sabah at that time.... hmm... So Anastassia.... pronounciation biar betul... and clear okay. Her male MC partner is a Form 4 boy, and of course its an honour for Anastassia to be chosen since dia baru Form 1.... selalunya seniors yg get chosen utk benda2 macam ni kan....


Ok ceta holiday. We did not go anywhere sebab Mia nak PMR and she needs all the rest time yg ada.... kat sekolah schedule packed 24/7.


Pu3 dok sibuk suruh i dok baking..... okla so cuti ni i spend a lot of time in the kitchen la. Mula2 buat cupcakes..... Pu3 punya idea la ni..... she's supposed to be my helper. Tapi in the middle of preparing for the dough, Zaryff kacau Pu3, Pu3 got moody and merajuk somewhere in the house, puas i pujuk tapi tak jalan, tengok2 i ada another young helper, si Zaryff la pulak.... hmmm suka pulak dia tolong i..... okla biar my boy blajar ringan tangan in the kitchen ...hehe


The cupcakes turn out beautifully, for a first timer la.... hehe hubby pun beriya puji.... dia suruh buat lagi sebab nak tolong decorate.... tapi tunggu ler yer....


Then Pu3 suruh i buat chocolate chip cookies pulak. aii budak ni.....ok la jugak, boleh buat extra so that Mia and Anastassia can bring back some to college. i kata ok, dengan syarat, no moody2 and she must be my helper from start to end. And she did.... this time zaryff pulak yg moody coz dia nak tolong, tapi my mom suruh dia ngaji dulu.... sigh.....


So dapat 8 balang cookies..... 1 balang kasi neighbour, 2 balang each for Mia and Anastassia, 3 balang gone the same day kena attack by the kids....


But in the end, Mia brought back 1 balang aje.... Anastassia brought back 1/2 balang, coz ada aje tangan yg gatal ambik stock kakak2 ni, termasuk la si kakak sendiri hehe.... padahal puas Helena sorok tu... hehe.



Actually ramai yg suruh Helena jual choc chips ni sebab sedap.... yup my children actually called it "Famous Amos Mama" ....hehe.... nampaknya i kena buat lagi la daripada they all beli Famous Amos tu... selalunya beli 3 kg..... RM21.... hmm tak berbaloi since my recipe is almost similar to it..... maybe la Raya ni i buat lebih sikit..... nak jual.... maybe, maybe tapi tak sure lagi.....


Lepas tu Mia mintak i buat Italian pasta pulak.... mmm. Went to JJ nak beli cream.... What?? RM22 sekotak? The last time i buat early this year was only RM14.... gile betul la......... Memang the kids enjoyed it, and suruh i buat again the next day sebab ada orang datang rumah, and rezeki the visitors tu la kan.... hehe.....



Pu3 came back yesterday with her exam results. Syukur she got no3 in aliran. Actually i did not expect much because in april/may she was absent from class most of the time sebab demam off and on. Dalam 30 hari, dia datang sekolah dalam 16 hari aje. Then my dad masuk hospital and his condition was a bit disturbing, so i mmg tak pandang langsung the kids punya preparation, i wasnt at home much pun sbb jaga my dad at the hospital. Bila kat rumah pun, takda mood nak ngadap anak exam, yela kepala serabut pikir my dad ... tak kuasa nak layan kids for exam. But i bersyukur, Score A did the job la.... It was no hassle at all suruh kids buat Score A, as the program it self is like fun and games. Takda macam belajar pun to them.

Zaryff's results tak tau lagi but so far so good. So should be okayla. I ingat lagi dulu, for the kids to get good results, Helena yg kena all out sit with them esp Zaryff . Tapi now with Score A, tak payah buat macam tu lagi, and the results pun still very good. I like! hehe..... lagi relax la Helena *grin*


Opss gotta go.... need to do my ironing....

18 comments:

rizza said...

wa... apa lagi Kak Helana.. boleh le jual cupcake & cookies tu...

ye kan demi anak.. mama dia pun akan buat.... asalkan depa semua makan dari beli tak berbaloi lak kan...

sya said...

Kalau buat kuih ramai2 join and sume makan berbaloi buat..

Royalshoppingarcade said...

eh..ur children pun guna score A?betul tu.memang really good the programme.now my son pun guna although dia baru standard one but the exercises is helping.nowdays, standard one punya level pun quite tough.Score A ease the burden for them.nak ask kak shila to try for her children jugak.at least dia pun boleh relax sikit.
tunjukla gambar cupcakes tu.hehe..tapi i guess dah habis masuk perut semua, mana sempat snap gambar kan?hehehe

Anonymous said...

rizza... hehe my girls pun suruh jual cupcakes and cookies.... tapi mak dia pemalas la.... *grin*

Itula, kalau anak mintak rasa tak sampai hati say no kan..... so buat aje ler utk they all masa cuti.... infact dah siap bahan dah tunggu time ajer nak buat lagi ni.... hehe

Helena

Anonymous said...

kak sya.... kalau budak2 makan... memang berbaloi buat kan.... esp bila ada yang nak menolong buat....

Helena

Anonymous said...

Royalshopping archade,

Yup my kids guna Score A. Bestkan.... it take off the burden when studies are concerned kan. Infact sekarang ni my son dok merengek suruh i stop pakai computer coz he wants to do his Maths in Score A. The kids ni kena tipu sebenarnya.... haha dia tak sedar dia sebenarnya belajar.... dia ingat macam dia main game ajer..... hehe

eh sorry, kak shila yg mana satu yer.... tak prasan la....

eh sempat tau ambik gambar cupcakes yg i pack for MIL.... tapi tak ingatla i download which pc.... nanti i cari yer....


ok got to go..... have to make way for Zaryff to do his score A.... dah terbaring tepi i dok staring at me....hehe

Helena

silversarina said...

Bagus tu bisnes cookies tu, kalau jadi jual bagitau, akak nak order for raya .

Bila cuti memang sedap masak sama2 dan makan ramai2 ..bestnya :)

jorazak said...

helena
1. hi, hi, panjangnya entri kali ni.
2. yes, famous amos memang sedap dan memang mahal.
3. hi, hi, bolehlah buat niaga kecila-kecilan, macam amos jugak dulu...
4. anastassia, what can I say...congrats!

Anonymous said...

silver.... hehe ni yang berkobar nak buat business ni... belum start dah ada yg booking..... hehe... ok nanti i let you know yer....

Best ramai2 kat dapur prepare food and of course sessi makannya.... hehe tapi last hols Mia tak join sgt sbb sibuk buat homework.... Anastassia pun sama after 1 week demam tak dapat buat apa2.... both of them jadi food taster jer hehe.... bila cukup quorum lagi la meriah kan....

helena

Anonymous said...

jorazak....

1. panjang ke entry.... hehe kali ni entry santai..... helena tulis jer apa yg terlintas kat kepala... (eh bukanke selalunya mmg camtu? hehe)

2. Famous amos best..... my dad selalu belikan for the kids.... now the kids suruh i beli pulak..... kalau beli kena satu sorang, kalau tak gaduh..... tak kuasa helena layan...

3. oo amos pun start kecik2 ke? Tapi cookies Helena takla boleh lawan amos tu..... cuma rasanya lebih kurang jer ler.... hehe .... resipi salah satu chef terkemuka.... resipi pasta pun.... ada mamat italian chef from hilton hotel ajar ..... tu yg kids suka tu sbb macam kedai punya....

4. anastassia.... mmm.... smalam dia call, helena kena jadi kaunselor jap...... mmmm....

helena

somuffins said...

Salam Helena. Dah lama tak beramah mesra .. Hope u doing ok

Marisa said...

Kak helena,
terus je terliur dgn choc chips tu.
Dulu masa belajar saya penah jual choc chip juga. mmg laku. saya ambik resipi dr Australian Cookies Book. Mmg best. Dia letak hazelnut dlm dough tu.. tp buku tu dah hilang.. huhuuu...

Helena said...

hi so muffins. Yela lama tak "jumpa" kan.... how are you dear?

Helena ok jer.....

Helena said...

marisa....

wah rajinnya berbusiness time belajar.... mesti best kan sebab ambik dari buku resipi omputeh.... resipi tapi sayangla resipi dah hilang. sayang sangat2....

helena pun pernah hilangkan few resipies.... yg paling helena ralat my moist choc cake recipe.... best sangat resipi tu and senang sesangat....

mmm dah takde rezeki...

Esok nak buat choc chips lagi.... anak dara tu nak lagi suruh hantar sekolah..... mmm layan jer ler......

rose said...

wow..even tak tgk cookies tu..rasa terliur je..mesti sedap..hehhe
terbau2 je yg kat famous amos tu..:-)

jimi said...

Kak Helena, apa khabar? Sorry lama tak balas esej kak helena. Terima kasih atas well wishes tu.

Good luck untuk PMR tu, i mean your daughter lah. Aiyoo, tiap tahun ader je anak yang amik big exams ye.

Semoga success lah.

Keep writing tau.

Helena said...

rose... apa kabar? eh bila awak due yer.... dah lama tak blog hop ni.... kejap lagi saya singgah....

take care!!

Helena said...

Jimi..... eh biasala cikgu kan busy.... Helena pun dah jarangla blog hop. Hope to change that soon. Maybe starting today? hehe...

yela.... anak PMR. Next week Trial SBP.... alahai kecut rasanya bila pikir..... mmg every year ada big exams... tapi tahun depan FREE tau..... hehe 2010 mmg no stress... also a perfect year to go holiday.... hehe.... mana hubby ni.... hint! hint! LOL.

TAke care Jimi....