Friday, August 08, 2008

Art Competition

Pu3 entered a National Level Art Competition last week. It was a bit frustrating because boleh pakai oil pastel sahaja, no color pencils allowed. Padahal color pencils yang boleh buat outline and shading untuk naik kan gambar after pakai oil pastel. Oil pastel flourecent pun tak boleh pakai....


Time pun hanya sejam... normally 1 1/2 hours baru cukup. So Pu3 kena buat cepat2 and with the limited tools yang boleh pakai, the outcome was not to her satisfaction. After submitting her painting, dia dok mengadu kat Helena, dia kata tak cantik.... lepas tu sebab nak cepat, ada parts yang tercomot sikit.... pastu complain lagi .... rupanya throughout dia mewarna, perut dia sakit...... dia suruh Helena tolong gosokkan perut dia.... alahai....


Helena pujuk dia.... Wan and Atok pun pujuk dia..... nampakla dia tak puas hati.


So it was a sweet suprise when it was announced that Pu3 won FIRST PRIZE..... yeay...... syukur alhamdullillah..... in a Kebangsaan Level some more..... and tough fight with chinese students yang memang well known good in their ability in art.



More than 100 students took part. Pu3 is sitted 6th at the 2nd row (from top).




To Pu3, this is not her standard.... hehe.... tapi janji menang kan.... hehe.... sebab budak2 lain pun problem jugak bila tak dapat pakai pencil colors.





Pu3 dapat bag sekolah, books and stationeries. Elok sangat sebab dah 2 weeks Pu3 pestered me for a new school bag..... hehe




Ini pulak painting yang Pu3 menang 2nd place for State Level (ingat tak yang painting Anastasia yang hilang and tak menang tu? Its the same competition.... tapi masa buat entry dulu Helena tak ada gambar)
Rugi pulak i dont have pictures of Anastassia's current paintings. Kalau tak boleh share sini.... Last year punya adala.... nantila Helena cari....






31 comments:

rose said...

wah..cantiknya..
anak2 akak mmg berbakatla..
tak jemu tgk painting dia gambar 3 gurls bersalaman tu...:-)

Abahnajwa said...

Wah..cantiknyaaa..TAHNIAH YA PU3.. Bestlah Helena..Jadi ker nak ambik abah jadi murid ni??hehehe

shafarina said...

Alhamdulillah, tahniah ye pu3 dearie.

Mesti kak helena bangga kan dgn pu3.

Such a great talent in such a young girl.

myheartbleeds said...

your kids are soooo gifted. You must be one proud mom!

IBU KUMBANG said...

Hai kak..
saya dah antar ameer to art studio.. bila kat kelas he can do, but dekat rumah, dia cakap dia tak boleh buat, dan macam alasan.. tension jerr.. hehe tahniah kat PU3...buat sesi luahan rasa lak say..

rizza said...

Tahniah PU3.. cantik lukisan dia ...saya pun tak reti melukis gitu hhehheh lukis segi2 retila

caya la kak helena...anak2 akak ni memang berbakat...

Anonymous said...

memupuk minat melukis anak2 amatlah baik, tetapi kita (org2 Islam) kenalah juga faham/tahu hukum melukis gambar2 manusia dan binatang..

Hadis Ibnu Umar r.a:
Sesungguhnya Rasulullah s.a.w pernah bersabda: Orang-orang yang membuat atau melukis gambar-gambar akan diseksa pada Hari Kiamat. Maka akan difirmankan kepada mereka: Hidupkan apa yang telah kamu ciptakan.

boleh saja jika alihkan tumpuan bakat anak2 kita kepada lukisan pemandangan ataupun benda2 yang tidak bernyawa.

Helena said...

rose..... thx.... budak2 ni memang ada bakat.... yang perempuan ajela yang minat.... esp bila MIa start masuk pertandingan.... adik2 pun teruja nak ikut jejak kakak....

gambar 3 girls tu kelakar.... keliling gambar tu, Pu3 lukis gambar love (heart) ada nak dekat 7-8 dibuatnya..... kena Helena pesan lain kali jangan buat macam tu. Lagi satu part tingkap tu..... pakai pembaris supaya nampak straight. (walaupun cikgu seni kata dalam lukisan... pembaris tak boleh pakai...)

Helena said...

abahnajwa.... nak jadi anak murid.... hehe pandaila abahnajwa ni... anytime utk kita share info dan pengalaman.... obviously you are more exposed since you are there....

kaki wifey dah sembuh?

Helena said...

shafarina.... thx.... rezeki dia tu walaupun sebenarnya painting dia tu tak kemas sangat sebab tak boleh pakai pencil colors....

Tapi Helena tgk ramai yang problem macam tu.... yela.... budak2 dah biasa pakai 3 benda - oil pestels, color pencil and background pakai water color.... bila organizer kata ONLY oil pestel.... terpele'otla sikit the kids.... hehe

thx again...

Marisa said...

Congrat's Pu3....
saya mmg suka sgt dgn dunia akak dan anak2....
Schedule full with all your kids activity. So sweet!

Helena said...

my heart bleeds.... thx dearie.... mereka memang minat.... kat rumah bersepah kertas yang mereka lukis.... mula2 dulu rajin simpan....now ni buang je.... hehe....

semalam bila nak jemput Anastassia kat tuition, dia lambat masuk kereta, dok tersenyum2 pandang kat langit. I asked her "hey senyum pasal apa tu? mesti ada apa2 ni" She said "takde la mama, you look at the sky, its so beautiful. See how the color blends with the clouds." I just blinked at her.

"mama, kita akan ingat every single detail of the scenery tadi. I'm going to paint it after UPSR"

Terdiam Helena.... I'm not into arts, so kureng faham la benda2 macam ni.... But seriously, she always does that .... staring at the sky..... staring at the scenery ke apa ke..... she can just stare for hours....

Fenin.... fenin....

Helena said...

ibu kumbang.... hehe kalau Helena nak buat sessi luahan pasal Zaryff lagi panjang tau.... hehe.

Puas i coaxed him to enter competition, tak ingin dia. Dulu masa pegi art class, asyik kena pujuk, kena bribe..... yela.... since Pu3 pergi, takkan dia tak pergi kan.... Cikgu seni dia kata dia asyik main2 je....

At least Ameer ok kat sana kan... I've seen quite a number of boys yang pandai in art.... so I guess if you motivate Ameer lagi, InsyaAllah he can further improve...

Zaryff? Aii..... entahla....

Helena said...

rizza, thx dear. Among the 3 girls, Anastassia showed her talent early. Masa 3 tahun dah pandai lukis ayam! (Helena sekarang pun tak tau lukis ayam...hehe) Tapi yang minat betul2 is Anastassia and Pu3.

Having said that, masa std 6 dulu Mia pernah menang a 1K Canon Digital Camera bila menang competition..... best betul....

Helena said...

Dear anony, thx kerana mengingatkan.

To tell you the truth, me and another parent ada dok discuss benda ni, but i thought only to melukis orang. Binatang pun tak boleh yer? InsyaAllah, I will look into this.

Anastassia memang cenderung dengan melukis permandangan and kadang2kartun..... kartun ok tak?

Pu3 pulak baru Tahap 1.... meaning that in competitions and in school, dia hanya newarna apa2 gambar yang diberikan. Dia tak melukis. bab2 melukis ni, dia buat kat rumah aje....

FYI the picture 3 girls bertudung tu, it was a competition organized by Puteri Islam (State). As you know, di sekolah2, persatuan Puteri Islam ni lebih cenderung pada pengajaran daily islamic life pada pelajar2. CIkgu2 Puteri Islam semuanya Ustazah-ustazah..... so now I wonder.... kenapa gambar begitu yang diberikan untuk dilukis? hmmmm.....

Terimakasih lagi sekali.....

Helena said...

marisa.... thx....

sweet? eh penat tau.... hehe.... to tell you the truth, to be able to layan the kids activities.... byk jugak benda kena sacrifice....

Tapi in the end, Helena puas, sebab anak2 gembira.... dan anak2 belajar satu lagi benda baru.... itu yang penting....

Helena said...

typo to anony's reply :

"kenapa gambar begitu yang diberikan untuk diwarna?"

Abahnajwa said...

Helena..

Jangan lupa ke blog abah ambik award ya Helena..

A small token of appreciation dari kami sekeluarga..

Alhamdulillah..Kaki Ain dah beransur pulih..

kc said...

yr doters mmg termasuk dlm kategori gifted laa...sony bravia! tak tercapai dek akal ku...

helena said...

abah.... i saw the awards smalam, but something came up and Helena kena rush somewhere.

thank you thank you abah.... appreciate it so much. (also saw that Ain is already up and about.... syukur.... kena jaga baik2 kaki tu supaya takda masalah di kemudian hari)

helena said...

kc.... eh apa lak tak tercapai.... its just that they love art, kebetulan started with Mia, we started her masa Mia 5 yrs kut.... pastu, bila adik2 dok tgk dia masuk competition A&W, McD...... adik 2 pun sama bercrayon bagai kat rumah......

Tapi the girls aje.... Zaryff tak suka. I caught him asking Pu3 to so his seni homework. Yang si Pu3 ni ever ready aje nak buat.... hehe

ooo FYI, Helena tak reti art2 ni.... buta seni.... hehe

wanshana said...

Very impressive indeed. Congratulations Pu3!

I like the fact that she could shade and blend the colours very well. She's indeed one very creative and artistic girl :)

You mentioned that you "buta seni" (your words, not mine! Hehehe!) - is their Papa good in arts?

Queen Of The House said...

The state level entry memang cantik ... can see the difference when she's limited to only using pastels.

kami sekeluarga memang tak reti langsung melukis ... stick figures pun teruk!

helena said...

wan shana... thx.... memang di ajar technique blending colours.... kadang2 yg tension time exam, gambar di question paperpun di colornya satu hal.... siap ada several tone pulak tu.... alahai... padahal gambar2 tu bukannya disuruh color pun....

papa is very good at drawing, cuma tak di asah bakat. TApi bab lukis2 mmg pass kat dia la.... And my mom pun into art jugak..... actually the kids belajar art ni.... my mom la yang suruh and galakkan.....

helena said...

qoth.... can see the difference kan? All the pics yang menang semua ditampal kat concourse area tu../ memang nampakla budak2 lain pun ada masalah 1)Limited tools 2) Time too short.

And memang compared to the rest, Pu3 punya la the best....

Normally water colors are use to color background. In Pu3's case dia kurang mahir water color, so she would use pensil color... So hari tu bila kena pakai crayon.... tension la dia sebab dia tau dia tak mahir bab ni.....

Most chinese students lebih pada pakai crayon for background. Mmg they have advantage la.... tapi i guess since no pencil colors to outline their colouring.... so still tak menjadi.....

U.Lee said...

Hi Helena, wow, you sure got an artist in the family. Beautiful art too. Love the colors.
You keep well and have a great week, Lee.

cikdinz said...

hari tu anak saya pun masuk pertandingan mewarna. tak menang tapi gain a good experience...

Helena said...

Hi there Uncle Lee.. i guess the kids follow their dad. My mom is also into arts.

Have a good week ahead Uncle Lee..

Helena said...

cik dinz..... kat tempat sama ke cik dinz.....


mula2 memangla to gain experience.... lama2 mesti ada rezeki menang tu.... betul tak?

darling said...

your blog made me inspired..nk jd cm akak plak rasanya..hm..akak tak kenal sy, n sy pn tak knl akak sebenarnya..tp kita boleh bg comment kan...he3..sy br ada sorang anak..2 yrs old..pompuan..keep in touch??is it ok???

Royalshoppingarcade said...

memang talented Pu3 ni and kebetulan same name.hehe..my son pun nampak ada minat with arts.tak tahu la sampai bila