Thursday, May 17, 2007

Permintaan Puteri

Puteri and Zaryff jenguk blog ni yesterday.






"Mama, kenapa mama letak gambar Puteri & Zaryff.... nampak belakang aje?" Puteri asked.




"Mama tak ready lagi nak share pictures..." I said.




"Kenapa mama?" Puteri asked, her eyes getting bigger with curiosity.




"Mama taknak orang kenal kita" I answered dgn style takda mood I tu.




"Kenapa mama?" Puteri asked again.




"Mmmm..." I sighed after realizing that she would keep on bugging me until she's satisfied with the answers.




"Puteri nak mama letak gambar Puteri ke?" I tanya Puteri pulak... konon nak tukar taktik.




"Nak....." she said. "Boleh tak mama? Letak gambar Puteri dengan Zaryff?"




"Tak malu ke nanti semua orang tengok? Nanti semua orang kenal Puteri tau....."




Puteri kept quiet. Then she said " Mama letak ajela gambar yang ada dalam computer Mama tu... Yang Puteri suruh scan sebab cikgu suruh lekat gambar Puteri masa kecik kat buku sekolah tu."




"Itu kan gambar lama" I said.




"Takpela gambar lama, janji muka Puteri masuk dalam cerita mama.... Boleh tak mama?" she asked again.






Mmmm..... oklah Puteri....



This picture was taken when Puteri was around 2 years plus and Zaryff was 1 year old....



24 comments:

Dad of Four said...

So cute...Should't Puteri be pushing Zaryff...LOL! That's kids for you!

kc said...

when i started my blog hubby had warned me not to tampal his pic. he just doesn't like his pic to be viewed by people...he he he. pemalu tul orang itew. actually i dont know how to transfer pic from the camera to pc. so thats why i cannot paste my kids' picture in my blog.

my pic? tak yah lah...he he he

rose said...

Hehe..Cutenya 2 org tuh..:-)

sYaNa said...

comelnyaaaaaaaaaa :o) i oce had a car like that hehehe

Queen Of The House said...

Cute!

Kids and youngsters won't understand the concerns we have (as parents) about putting up pictures on the internet, imho.

MINAH CELOTEH said...

so cute eh...

Intan said...

hehehe, pandai anak u kecek mama dia!

Kaklong said...

salam,

ya Allah, cantik2nya anak2 sis..camnerlah rupa anastasia n mia pulak..nak tngok..hihi

minggu ni adalah minggu peperiksaan anak2 saya. samalah duk menelaah ngan depa, baru 2 org. tp rasa penat dah..baru sek. ren. kalau sek. men. entah camner lagi tu.

berdebar gak baca kisah anak teruna tu. syukur dia tak balik sendiri..dan yakin mama dia akan dtg ambil.

Kaklong said...

alamak, lupa nak tanya, sis dah sihat sepenuhnya ke?

Helena said...

Dad of 4 : I've just realized this after reading your comment. Since Zaryff was a baby, dia mmg suka buat kerja like that. Tukang tolak kereta, tukang angkat bag susu, tukang bawa toys, for both himself and Puteri. Now I dapat connect with his personality yang ringan tangan sekarang ni.

kc : when I started this blog, mmg dah cakap dalam hati yg I taknak share pictures. Tapi best la pulak tengok orang lain tempek gambar family kan?

hehe sama la I, baru nak plan belajar how to transfer pic from camera to PC. What I do now is from hp to pc and the "traditional" way which is tru scanning.

rose : mmm.... mereka la penghibur Helena. Bila tengok gambar tu, I realized that lagi 2-3 yrs takdela lagi "babies" in the family. Puteri dah nak start mature sikit. Tinggal Zafry aje yg Helena can still baby talk with.

syana : Hehe. I have a car like that too.... 35 yrs ago! Zaryff's car is still around, and he still plays with it.... without the steering wheel.... haha

Helena said...

QOTH : After Mia start masuk friendster masa March hols, I started to masuk friendster and once in a while check hers and her friends.

Terperanjat juga bec these kids, tell all and share a lot of pics. Nasib baik I have no problem dgn Mia's entries. When I read kawan2 dia punya friendster, I knowla sapa yg dah ada boyfriends and tahap social mereka. (and they were such innocents last yr masa primary!)

And the pics! mmmm..... I wonder whether their parents know what their children share with the rest of the world?

Helena said...

minah celoteh : best gomol budak2 nih.... hehe.... baru malam tadi attack derang.... hehe

intan : hehe... I ni tengah lembik dengan Puteri nih.... her teacher told me that she is the only one dalam whole of std 2 yg dapat full marks in her English exam. So, tak sampai hati nak kata NO. hehe.

Helena said...

kak long : eh macam biasa aje la. budak2 mmgla semua cute. Dia memek muka pun cute. Cuba kita buat.... ha buruk! hehe.

Mia and Zaryff rupa sama, ikut hubby. Anastasia and Puteri ikut Helena, but to be exact, Anastasia sebijik my dad while Puteri sebijik my mom. hehe.

Mmm... mmg penat preparekan anak2 exam. Kadang2 Helena rasa nak lepas tangan aje, suruh mereka belajar sendiri. Tapi tak sampai hati. Tapi kali ni takde choice mmg Helena tak tolong langsung. But I'm lucky coz my mom tolong my kids prepare (I tak suruh pun). Terimakasih , mama!

kak long, I'm improving day by day.... tapi masih belum fit lagi la.... tu yg fed up tu...

Mama Rock said...

they look so much alike!

ADIEJIN said...

Yang ini boleh dimaafkan..cume jgn letak gambar helena masa umur 2 tahun cukup..nanti nampak hingus meleleh..nyeh nyeh nyeh..

Helena said...

mama rock : Zaryff has lost his baby fat, Puteri has slimmed down and seems to lost her curls.

Adiejin : Mmm.... since you put it that way.... maybe I will.... hehehe

rose said...

Kak Helena..kat friendster tu..kita leh pilih utk tak semua org leh Access kita punye profile..so, bukan semua org seluruh dunia ni leh tgk kita nye friendster la..heheheh...

org pon ade frindster..tapi jarang update blog..kawan2 ade dalam list org pon hanya org2 yang kenal je...

Darling said...

cute le pu3 & zaryff.. kalau dapat gomol2/guling2 sekali tu best.. tapi i tak berapa pandai nak jaga budak2 ni. kekadang tu tak tahu, nak marah ke nak biokan je..

ps: bila la nak ada anak sendiri ni *sigh*

Kak Lady said...

Heheh...cute anak2 you...pandai pulak dia fikirkan supaya letakkan gambar lama...takpelah kan...asalkan ade gambar..

D said...

this is certainly much better than the picture of their backs! thanks...

zino said...

apa salah nya tengok gambar..kan putri hehe

Helena said...

rose : friendster yg Helena refer to semua takde restrict access. Mmg semua boleh tgk.

darling : bila dah ada anak nanti, automatic tau.... hehe. Eh enjoy your freedom dulu! nanti rindu.... hehe

kak lady : kebetulan mmg baru scan gambar tu untuk nak tampal kat buku sekolah.

d : hehe.... yele....

zino : *shy" haha.....

wan said...

oh, add me to your friendster account la sis helena.

btw, comelnya diorang. suka tang pipi. comellll!!!

Helena said...

wan : my friendster punya account buat syarat aje. Selalunya I masuk friendster, without logging in.

karang i kiss pipi derang for you ok? hehe