Monday, June 23, 2008

Hairan bin Ajaib!

Last Saturday, Anastassia and Pu3 masuk pertandingan melukis dan mewarna anjuran Puteri Islam Negeri. They won in the Daerah competition the week before.

As it was a Saturday, Helena pun sama melepak kat situ. Tengok2 and to give support.

During the competition, sememangnya Anastassia and her friend menjadi tumpuan. (and Pu3) Hasil lukisan mereka memang menonjol compared to the other students. Helena tengok yang pakai crayon adalah dalam 5-6 orang...... (of coursela yang pakai crayon akan lebih cantik dan ada potensi boleh menang).

I am not the type of parent who think anak dia pandai and terror. If anak i buat tak elok, I will admit it. But last Saturday, after tengok lukisan2 orang lain..... deep inside I know Anastassia can get no1. If tak pun, no2..... sebab kawan dia pun buat cantik jugak......

Again, during the entire competition, Anastassia and Puteri sememangnya stole the show. The girls were surrounded by other teachers and the teachers dok puji-puji and interview they all..... sekolah mana..... siapa guru seni...... dah berapa lama belajar mewarna..... Infact.... ada beberapa suara kata..... INI BUKAN LEVEL SEKOLAH RENDAH...... INI LEVEL SEKOLAH MENENGAH NI..... Few teachers siap ambil gambar...... bila nak hantar lukisan pun.... siap disuruh ambil gambar bersama lukisannya.....

Bila keputusan diumumkan...... I was dumbfounded when Anastassia did not win the top 3 spot. And mulut Helena bertambah ternganga bila TUJUH SAGUHATI pun takdapat?????

Sememangnya majlis tersebut nampakla kucar kacir perjalanannya...... salah nama dipanggil.... hadiah tak ada.... etc. I checked with the AJK Pertandingan Mewarna..... dia kata the box full of lukisan missing...... so tak dapatla explain and see back lukisan Anastassia and her friend.... why both of them tak menang....

Sigh ... malas la nak gaduh2 dgn teachers and mostly Ustazah ni..... but logically la..... Anastassia and her friend jadi tumpuan sepanjang pertandingan.... the oohhhs and the ahhhs..... tapi????? siapa yang menang? I dont see at all orang mengerumi and admiring lukisan the kids yang menang? (Sorry la..... but its true...)

Having said that, Pu3 menang no2 and her win sort of menyejukkan hati Helena. This is her 3rd win for peringkat negeri but for the first time la dapat no2. Dia dapat duit and sijil. Now waiting to know whether dia dapat proceed ke peringkat kebangsaan atau tidak.... (No 1 automatic pergi)

(To me Anastassia dah ada nama di sekolah..... now masa utk naikkan nama Pu3 pulak)

Another reason yang Helena taknak argue lebih2 with the judging committee is that..... if Anastassia menang.... satu hal la pulak kena gi Kebangsaan.... with UPSR around the corner.... obviouslt a no-no.....

But.... it frustrating to see the 2 girls yang terpinga-pinga bila nama tak disebut langsung sebagai salah satu pemenang. Padahal Mewarna peringkat kebangsaan pun boleh menang, compete wit chinese girls yang well known pandai mewarna....

Mmm.... rintihan hati Helena pagi2 isnin ni.... hehe

31 comments:

wanshana said...

Helena,

You're not the only one terpinga-pinga.

The same thing happened to my Hasya last week. She was in a Jazz Chants Comepetition with 14 of her friends for the Petaling Utama District Science Carnival.

We were SO confident that her school would get the First placing. They were REALLY good - their pronounciation, diction - very clear and they were very confident, compared to the rest of the contestants (yang pronounciation lintang pukang, and sometimes we could not even hear them even with mics!)

And we were just waiting to know who whould get No. 2 and 3. Imagine how shocked we were (and most of the audience) when they were announced as the Naib Johan. And most of us could not even remember the performance of the school which got first eventually. Punyalah tak outstanding...

(Apparently, Hasya's school selalu jadi mangsa because amongst the schools in that District selalu "jealous/dengki" with them!)

Sigh...Kesian betul the kids... But, I told Hasya - it's okay, WE know who the TRUE winner is.

Zabs said...

Salam Helena,
"Another reason yang Helena tak nak argue lebih2 with the judging committee is that..... if Anastassia menang.... satu hal la pulak kena gi Kebangsaan.... with UPSR around the corner.... obviouslt a no-no....

Tentang Anatassia tu, anggap sebagai "blessing in disguise" lah.

Marisa said...

alahai.. sedihnya.... sama ada kesilapan judges or pengurusan....hopefully bukn ada yg sabotage dah ler...
what is important anastassia and you know that she did the best!

NBK466 said...

Emmm..ada tema ker competition? Takut2 tak ikut tema or something..Takde rezeki agaknya..

rose said...
This comment has been removed by the author.
rose said...

kdg2..kita pon kena terima kekalahan..maybe tak memenuhi kriteria...:-)....

helena said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Helena said...
This comment has been removed by the author.
Helena said...

zabs.... yes definitely a blessing in disguise. I would be in a predicament should she won 1st place and kena wakil negeri....

But then geram kat hati ni masih membara.....

Helena said...

marisa....

Helena nak bersangka baik and kata MAYBE the 2 paintings were removed and somehow someone forgot to put it back in the pile. (they all dok passing2 tunjuk the paintings around)

But I can also say..... they wanted to give the CASH MONEY to someone from sekolah luar bandar...

entahla Marisa.... although Anastassia could not care less about it... mak dia tetap geram ni...

Helena said...

nbk.... as a mom who follows her children going from one competition to another.... I would say that i know how to differentiate between takde rezeki and menganiaya budak2.... Anastassia ada jugak kalah art competition..... Helena takde pun nak pertikaikan.... walaupun to me dia patut menang (to me itu takda rezeki).... but in this case.... NAMPAK SANGAT ketidakadilannya...

Tema? Tema is keindahan alam semulajadi. Anastassia lukis gambar a pond, with ducks, bunga teratai, flowers, burung2 berterbangan, etc..... very serene nampaknya.... (someone commented.... nampak tenang aja tengok gambar lukisan adik ni)

AND Kenapa yang menang ada gambar rumah batu di dalam hutan yang ada chimney keluarkan asap..... with background langit warna merah.... its not even lukisan masa senja...its merah!!!

sigh... tengah naik sheikh la pulak.... sorry ye nbk.... *senyum kelat* hehe

Helena said...

rose, its not that helena tak terima kekalahan....

There is definitely something fishy going on... bila confront the organizers.... dia kata the lukisan2 dalam kotak tu hilang pulak.... so ada someone nak tutup something ni....

Helena said...

wanshana, Itula pasal......

Mintak maaf la.... pada helena, kalau nama pun Persatuan Puteri Islam tu.... buatla kerja betul2.... buatla kerja dengan ikhlas..... ini nampak sangat buat kerja ala kadar.... malu la....

Majlis hari tu pun tak lancar perjalanannya.... buat malu ajer depan wife Menteri BEsar....

FYI, sekolah anak helena ni pun.... selalu orang jeling semacam.... asyik2 sekolah ni menang, asyik2 sekolah ni menang.... memang dah biasa la di pandang semacam.... just like hasya's school...

However, to me, this time round.... the girls di aniaya....

helena said...

FYI yang delete2 kat atas tu..... its me.... hehe

wan said...

helena,

kalau i as a mum pun ponder juga kenapa tak menang ye tak?

kalau kesilapan atas penganjur, they just hv to admit it, act professionally..

luckily both ur doter memahami..

sometimes kan, cikgu sekolah lain mmg pandang semacam pada sekolah bagus macam ni.. tunggu time aje nak kenakan :)

zino said...

kita kena terima apa yg telah berlaku itu satu takdir.. mungkin kita rasa terkilan tapi itu lah yg telah berlaku..

terima secara positif.. seperti helena kata UPSR is around the corner.. dan jangan kekalahan itu sampai mematahkan semangat dia.. cuba lagi di pertandingan akan datang ..

maklang said...

kesian..budak2 tu...tak diadili dengan betul...

siapalah punya kerja tu ye,,,

Mama Rock said...

helena, i understand your predicament sebab kat sini, kengakadang tu letih nak argue....

Anonymous said...

akak pun tend to agree dgn sorang dua readers kat sini. its a blessing in disguise when yr doter tak menang...upsr lagi penting.

cheers!

KC

Kak Lady said...

Helena...memang Hairan bin Ajaib kan? Yang kesiannya anak2...pasti mereka dah mengharap...

Kenapa boleh jadi macam tu?

Takpelah...mungkin betul kata Zabs...there's a blessing in disguise...

Helena said...

wan.... memang heran bin ajaibla..... tak logik langsung...

Tapi syukur, Anastassia ok aje Helena tengok..... but i explained to her la..... judges are human.... and lagipun kalau dapat no1 and kena pegi kebangsaan.... mmg nak buat kepala ni pening la.... hehe

Sekolah the girls memang dah dicop.... asyik menang itu ini.... yang bestnya the biggest rival is actually Zaryfs's school.... hehe

Helena said...

zino.... thx.... memang dah terima benda di dah tertulis.....

tapi perasaan hairan tu tetap ada...

and YES..... Anastassia doesnt need the win with UPSR just around the corner.... hehe

Helena said...

maklang.... kesiankan.... helena cuma akan bersangka baik and kata, mungkin kedua-dua lukisan tu tercicir masa they show it around....

Helena said...

mamarock.... thx.... tapi memang betul la a blessing in disguise... tapi as a mom..... ofcourse Helena kena make sure that Anastassia tak diperlekehkan.... (la... rasa cam hishamuddin lak cakap word tu....hehe)

Helena said...

kc.... thx.... UPSR mmg lagi penting thats why helena luahkan disini... and tak argue lebih2 kat pihak penganjur....

Pandai2 they all la pikir... lagipun mostly Ustazah-ustazah....

Helena said...

kak lady.... thx.... and Helena bersyukur sangat yang Pu3 menang dapat no2.... kakak dah slalu menang.... so bila ada problem macam ni, takla ralat sangat...

But its a 1st for puteri dapat no2 in State level.... so dia memang mengharap sangat la....

I LOVE YOU said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,聊天室,情色,a片,AV女優

disa said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

文章 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,聊天室,情色,a片,AV女優

Miss jane said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,正妹牆,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站

job said...

成人論壇,080聊天室,080苗栗人,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人電影,成人遊戲,成人文學,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,正妹牆