Tuesday, July 15, 2008

Sweet Sweet Pu3.....

Pu3 was in the papers recently. She got 3rd place in the NST-RHB Junior Spell it Right. She was frustrated as she aimed for the top spot to get the laptop..... so had to console her.....



The day after the competition, she woke up early, sebab nak tengok papers. (She was interviewed by the reporter right after the competition) And she was upset to see that her picture tak ada, despite posing here and there for the photographers.... alahai..... Helena pujuk..... dah ada cerita pasal dia dalam paper tu.... kira okayla..... But she was happy bila a week later, bila out of the blue, keluar pulak gambar dia..... hehe


Pu3 mispelled the word 'mistreat'. She spelled it with a double 's'. Helena mengaku kat dia, that Helena ada terpikir nak go through with her the words yang ada 'dis' and 'mis' supaya dia tak confuse..... tapi since I was busy with entah apa2.... i forgot about it....

So in the end, she blamed me for getting 3rd.... hehe.... okayla..... blame mama la.... i dont mind.... hehe..... I'm very proud of you dear, you made my day just standing up that stage...... immaterial menang ke tidak.....


Pu3 was calm but mommy was a bundle of nerves...... hehehe





Pu3 receiving the RM500 mock cheque......

Zaryff was supposed to enter the competition too, but puas Helena pujuk, dia taknak..... yang geramnya, masa tengok the competition, dia boleh kata.... ala mama..... kalau Zaryff masuk, pun Zaryff boleh jawab..... taklah susah sangat...... la..... rupanya he thought it was as difficult as the Tahap 2 punya Spell It Right which we went to see last month...... sigh........

27 comments:

NBK466 said...

Nampaknya ibunya laa kena TOP-UP the prize money to get her that lap top..he..he..he..

IBU KUMBANG said...

Hai kak helena,

I'm sorry to say, I'm agreed with NBK466.. send my regards to PU3, Actually i've follow the spell it right (but ada yang terlepas)just to see your precious .. because you hv mentioned in previous N3.. belum turn dia lagi ke atau i dah terlepas..

kc said...

yeah, skrg ni lap top murah je tak macam 10 thn dulu...*wink*

congrats to pu3. was that u on stage behind her?

rizza said...

kak helena.. tahniah!!! anak2 akak bagus2 semua... congrat! to puteri n anatassia...

jadik inspirasi nak jadikan anak macam anak2 kak helena...

Helena said...

nbk..... aiseyman..... dia tak mintak..... jangan la sebut..... hehe....

hope you r doing well at the other side.....

Helena said...

hi there ibu kumbang,

ha.... mulala you nak plant ideas in her head..... pengsan la helena.... hehe....

Eh did i mention about spell it right kat sini before.... tak ingat langsung.... you were waiting for it kat tv?... so sweet... I'm touched.....

actually kan.... hehe... helena pun tak tau dah masuk tv ke tak.... hehe..... eh nanti I'll check wit NST kay....

hey take care dearie....

Helena said...

kc.... ni lagi sorang.... hehe *wink* *wink*. There's already 2 laptops and a pc at home.... no need to have another one..... kids can continue sharing.... unless its free la....haha.

tat lady on stage.... no tats the manager from nst.....

Helena said...

thx rizza..... jangan la cakap macam tu.... my kids baru nak kenal dunia.... tak achieve apa2 lagi tau.....

thx for the kind words anyway.... I'm feeling down today..... and yesterday.... a friend betrayed me... so kind words for me are MOST welcomed. hehe..

anamiraa said...

sis,
again you have done well, so the kids!

nothing can beat that feeling tengok your kids berjaya dalam apa yang depa ceburi kan?

i can say your kids have really great beginnings!!

rose said...

wow..tahnia PU3..
dah kuar tv lom ek?
if tahu bila akan kuar tv org akan tunggu tercongok depan tv nanti..gegegege...:-)

Akak said...

Salam Helena...

Selamat berkenalan..

Tahniah Pu3, seronok kan kalau anak2 berjaya mcam nie, rasa bangga jadi ibu.

Tahniah!

afsi said...

Dear Helena

SIR..been there...my AF1 entered the SIR for Primary school.. tapi tak dapat placing pulak. Sekolah dia tak enter untuk the junior SIR pulak...

misah said...

salam kak halena,
congrate to pu3 and also her mama.

wanshana said...

Congrats, Pu3!

Syukur Alhamdulillah...

Anak-anak Helena semua high-flyers. Berkat bimbingan, dorongan and do'a dari Helena and hubby.

Tumpang bangga :)

I'm very sure you have a special room in your house to put all the trophies, medals and the framed certificates that anak-anak Helena have received thus far.

And when you enter the room, all the pains of carrying and delivering your babies dulu, semua hilang... Betul tak? :)

Syabas, dear.

jimi said...

Tak perasan, Jimi tak pernah miss show kat TV3 tu. SUNDAY, 7.30pm.Last week show, baru kat Ipoh.

Tahniah ya, Kak Helena.

Marisa said...

congrats to pu3!!!. saya terdetik gak sure anak kak helena ada dlm competition ni... tp tak tertengok...

Helena said...

anamiraa.... thx dear.... Helena mmg beri dorongan. And suruh mereka active. Syukur sifat pemalu Mia dulu berkurangan sbb active koko. Pu3 juga pemalu, although cikgu dia kata, dia berani tapi manja..... itu yang nampak pemalu... hehe.

So Helena nak Pu3 pun improve confidence level dia. That is why Helena happy sangat tgk dia atas stage. Frightening apa, diri atas stage, kena soal camtu.... Syukur dia ok....

Helena said...

rose..... itula Helena pun tak tahu.... belum pun call NST. Sebab yang sabtu tu utk Tahap 2.... Juniors punya competition, Helena tak nampak pun.....

Helena said...

akak..... salam perkenalan. Terimakasih..... sememangnya anak2 Helena ni, pemalu.... so kena exposekan sikit....

Tengok2 rezeki dia pulak menang.... top 3 tu kira okay la.... happy la dia....

Jenguk2la lagi ye..

Helena said...

afsi.... tak apa next year boleh masuk lagi kan.

Actually SIR ada 2. Satu through sekolah .... for std 4-6. The other one is JUNIOR SIR.... for std 1-3...... yang ni sekolah tak involve..... parents hantar sendiri.

Infact I was suprised jugak coz JUNIOR SIR lagi hebat hadiah dia. No 1 dapat ACER LAptop on top of the cash money....

My std 6 girl tak masuk SIR.... kasi chan la kat girls lain.... Cikgu dia pun cakap....nak ikutkan satu kelas nak masuk.... hehe.....

Tapikan sebenarnya Helena tgk (Tahap 2 esp) SIR ni sebenarnya based on luck jugak....

Try again next year Afsi..... to me masuk pun kira beruntung sangat bec of the exposure.... and the standard of english is high and professionally done.... betul tak?

Helena said...

misah.... hi there... thx for dropping by.... terimakasih.... rezeki Pu3 hari tu....

Helena said...

misah.... hi there... thx for dropping by.... terimakasih.... rezeki Pu3 hari tu....

Helena said...

wan shana... thx dear...

mmm baru sekolah rendah ni.... tak de benda la rasanya.... tapi yela... hilang la penat kita bila time2 begini....

I put the trophies and medals kat rumah my parents.... kat situ kebetulan ada cabinet for that..... tapi 1st row dah penuh la.... hehe... 2nd row tinggi sangat.... maybe kena clear up cabinet sebelah kut.... mmm... malasla pulak....

pains of delivering.... hehe.... bab ni Helena beruntung..... I dont encounter much pain when delivering.... to me macam kena a bad diarrhea .... tapi kira worth the "sakit jiwa" nak layan kerenah2kids adala..... hehe.

thx dear.... appreciate it.... kita mak2 ni matlamat kita sama jer..... to give the best to our children... betul tak....

take care...... (tgh type ni teringatlak your pix masa bertunang dulu....hehe)

Helena said...

Jimi..... SUnday? yeke ada on Sunday? Yang Helena tau Saturday 7:30pm tapi itu utk Tahap 2..... So Junior punya Sunday ke?

Helena said...

marisa..... thx.... hehe boleh terdetik pulak ye....

Tapi sayangla Marisa.... I thought sambutan dasyat..... yela... first time ada spelling bee macam ni tapi macam biasa2 jer.....

Tapi NST and RHB organize memang ada class la..... very professional....

zino said...

ok tu dapat hadiah.. mama pun kena bagi hadiah juga hehe

cikdinz said...

well done...