Wednesday, February 21, 2007

CNY Holidays - Part 2

Friday was a hectic day for me. I was the judge for the girls punya Sports Day, so basically I burnt myself after having to be in the field from 8am to 12 noon. On a positive note, I dapat tengok my kids lari depan mata I, if duduk kat khemah for parents, boleh tengok dari jauh aje....

Anastassia and Puteri both got the Silver Medal in the events..... okla tu.... takde gaduh2 siapa paling terror among them....hehe

Reached home at 1pm. And left the house again at 2:15pm to pick Mia up from college.

The minute Mia masuk kereta, she made an annoucement. "Mama, I plan to do my homework tonight, homework banyak gila...."

That night balik kampung hubby (kesian Mia tak dapat concerntrate buat homework. but she did manage to curi masa here and there) and on Sunday 8am balik rumah balik as hubby kena catch a flight to Sabah. Mia spent the rest of the cuti with her homework. Mmm... tak kasi chan betul la sekolah dia ni.....

Let me share with you the changes in Mia that I can see :

1. More responsible - Mia sememangnya very responsible and independent in her school work. Dari darjah 1 lagi. Tapi she defenitely became more "kaki buku" after masuk asrama. I guess that's one of the advantages bergaul dgn pelajar2 cemerlang kat SBP. Mia pun dah pandai uruskan diri sendiri, takde merengek suruh I gosok tudung dia and takpayah tunggu I leter2 lagi suruh buat chores)

2. High Taste - alamak.... anak dara ni makin lama makin high taste la. I know her school is known for it's "high and mighty" students..... and to see Mia slowly being drawn in that circle is really burning my pockets! Mmm.... slow talk dgn dia so she doesnt get too carried away. Tapi sekali sekala anak balik, kena layanla jugakkan.... hehe tapi kena kali 4 orang tu yang tak sanggup tuh..... (adik2 pun nak la jugak kan....) (tapi bab high taste ni, my hubby pun guilty ni.... dok ngajar anak yg bukan2) (mak dia jugak yang kedekut ... hehe)

3. Prim and Proper - Mia has improved tremondously in this area. Yela, kat sekolah dia kena belajar fine dining and eating etiquette. Dulu2 makan mee goreng pun pakai tangan... now orang lain makan nasi pakai tangan, dia makan nasik dengan fork and spoon. Ha... boleh joinla dgn atok dia pakai fork and spoon memanjang.... hehe

4. Slimmer - Mia lost 4 kg. She now looks slimmer. Mmm.... I plan to watch her like a hawk.... anak dara ni dah banyak peminat ni.....


Mia balik college on Tuesday. Tak puas lagi nak ngopek dengan dia.... macamana nak ngopek.... asyik buat homework aje.... sob... sob.....

Well, my mission in cracking the books with Anastassia, Puteri and Zaryff failed miserably..... mmm... apa nak buat.... mak pun lepak sakan..... hehe

8 comments:

Kak Lady said...

Anak dara kak lady memula masuk kolej SBP...bukan main menyusahkan lagi...apa taknya...hari2 nangis nak balik...sampai kene counselling...tapi lama-kelamaan dah okay...tapi untuk selepas tu baru dpt melihat perbezaan dia ke arah yang lebih baik....

Lebih bertanggunjawab...jadi lebih berdikari...lebih menghargai kehadiran kami....

Anak kak lady yang tadika ni pun banyak homework...hari2 kene pujuk dia buat homework...hehehe...memang betullah sekolah ni tak bagi chance langsung...

cikdinz said...

sukan sekolah, banyak memori tuh...

~ahni~ said...

Er... sori la kurang peka sikit. SBP tu mende Helena?

Helena said...

kak Lady : yela, lain budak, lain ragamnya. My eldest ni, memang enjoy sakan kat asrama. Bila kita hantar dia balik ke asrama lepas outing, cara dia jumpa dorm-mates dia macamla setahun tak jumpa....

Ada homework masa tadika... alahai kesiannya budak2 sekarang.....

cik dinz : selamat datang ke blog Helena. eh, tak pahamla, sekolah sukan tang mana?

ahni : SBP stands for Sekolah Berasrama Penuh. Ha... kena start belajar nih.... hehe

NBK466 said...

(Membuat pemcerobohan balas) Bagusnya Mia pick-up perubahan2 +ve di SBP...mmg one step kearah kedewasaan & kebebasan..minta2 dijauhkan dari yg -ve2...insyallah.

Intan said...

Helena, bestnyer nama!

Kalau dah masuk asrama, nak tak nak, terpaksalah berdikari. Budak2 lain pun 'in the same boat'.

I remember my first few months in asrama, sampai demam, sebab nak balik!

Lama2 terpaksa sesuaikan diri:(

Helena said...

thx Intan. (nama ni planning untuk anak, tapi in the end decide to close shop... hehe) and also welcome to my blog.

I dulupun duduk asrama. tapi tak pernah homesick sebab enjoy sakan ramai kawan. Tapi 1st week after orientation demam panas sebab terlalu kat tempat keras, and malam tu ada benda kacau Helena.

cikdinz said...

sekolah sukan sesapa lah. kat sekolah rendah. kat sekolah menengah....