Sunday, April 22, 2007

Twins?

Helena memang berharap sangat nak dapat anak twins. Especially since my grand-aunts are twins and my uncles are twins. Hubby's side lagi ramai twins - his granduncles, aunts, cousins, nephews and also a set of triples.


So in every pregnancy, I will make sure that my gynae checks whether there's more than 1 heart beat in my tummy. Helena akan tanya in every visit, until week 16. Bila dah week 16 tu, mmg confirmla bukan twins kalau tak dengar2 lagi 2nd heartbeat tu kan.....hehe



Dan sahlah, dah tertulis Helena ni tak akan dapat anak twins..... hehe... dan kedaipun dah tutupkan.....



When the kids were small, I will always dress them alike. Mia and Anastassia will wear the same baju/patterns but with different designs. Bila Puteri and Zaryff come into the picture, I will buy his and hers baju, normally a dress for Puteri and a Tshirt for Zaryff. (They started to protest taknak pakai baju sama at around kindy age)



As Puteri and Zaryff grew older, and them being only a year apart, I can see them really bond with each other. Zaryff being a boy, is catching up with Puteri, when height is concerned. And since Zaryff is chubby (typical hubby) and Puteri is slim and lanky (typical me 10 years ago), as I see them today, they look like they are in the same age.





They have a lot in common, they play together most of the time, wherever they go they'll have their arms around each other and it dawned on me.... they're acting just like twins!!! hehe..... jadilah kan.








The pictures above were taken at the clinic this afternoon.


The picture below was taken at McD just before our 1:20pm show - Mr. Bean's Holiday. (aargh... boringnye.... but funnyla)







You might realize that in all pictures Puteri would be pointing at something. As I said before, Puteri ni kalau cakap macam bertih jagung, cakap nonstop and she's very inquisitive about things. Whereas Zaryff is the playful type, typical boys la kan.



Yang bestnya, Puteri akan explain to Zaryff every single thing that comes through her path. So in a way, menyenangkan Helena la sebab pergi mana2, dia akan explain educational stuff and facts to Zaryff. And Zaryff would really-really listen attentively. Siap ada Q&A sessions lagi.(Kalau kita nak explain, dia buat donno aje.....) Hehe.... (thx Puteri.....)


Puteri and Zaryff being the youngest two, will always be my babies. Just like Mia and Anastassia who will always be my anak dara.......... hehe......

25 comments:

zino said...

kecik2 boleh le pakaikan pakaian yg sama.. bila dah besar tak mau dia.. dia kata boria hehe

wan said...

Alahai so sweet lah Helena.....

loveujordan said...

I pun dulu selalu berangan nak anak twins....sampai sudah tak dapat...

Cutenya gaya budak berdua tu.....

rose said...

Aik..gambor dari blakang je ke kak helena? seramnye..skang ni heboh org cakap pasal 'Jangan Pandang Belakang'...hehehe..seram...

Soo sweet 2 bradik tu..betul2 mcm twins..takpela kak..akak tak dapat real twins..tapi ala2 twins pon jadila kan..heheheh..

Org pon selalu berangan nak dapat anak kembar..mesti jadi perhatian dalam keluarga..sepupu kita pon ade twins..2 pasang je..tapi kate org, if dah ade keturunan kembar..kebarangkalian nak dapat anak kembar tu maybe ada..cuma antara Allah nak bagi atau tak je..

p/s: Kak helena..takkan dah tutup kedai kot..kikikik

IzzSofeAd said...

I nih dah almost 2 years trying for my 4th...well takder rezeki lagi le nampaknyer... klu dapat twin tuh ok juga kan...since it would be my last pregnancy(kalau pregnant le,I've had 3 c-section already)

Dulu masa muda..selalu avoid benda2 yang twin cam telur ke or anything...tapi sekarang kalau ada, lagi I nak makan...kot2 dapat twin..

Kak Elle said...

Helena bolih cuba lagi sekali .... those 2 cute lah even though nampak belakang aje:)

ruby ahmad said...

Hi Helena,

Oh you wanted twins. And God answered your wish in 'Puteri and Zaryff'. God works in mysterious ways. As I have told you I have twin boys. Oh I enjoyed their antics just like your 'twins'..ha ha. Aren't children beautiful?

My twins were considered big as I am not that big a person. One 6lbs and the other 5lbs 15oz. Boy I carried them full term and 2 days. Seksa helena, but worth all the trouble and pain.

Kak Lady said...

Aha lah...yang dua-dua tu macam twins...jadilah helena...tak dpt twins tapi dapat macam twins pun okaylah...

So sweet dua dua tu...tengok diorang berganding bahu...hope sampai besar pun diorang camtu...

kc said...

alahai...cutenyer! takyah lah berangan nak ada twins lagi coz u already had one...in the form of those two cuties.

i pon pernah berangan nak twins bukan sebab apa - tak yah beranak bnyk kali sangat. skali beranak kluar 2 so kalau 2 kali beranak dah 4, dah boleh bypass orang lain yg dah lama kawen yg beranak ramai...hehehe. kiasu tul!

Helena said...

Zino : itulah mereka paksa stop when they were about 6 yrs old. hehe.

wan : masa baik, mmg nampak sweet, tapi time gaduh, adoi problem. hehe. yesterday when zaryff was sleeping, I saw Puteri usap pipi Zaryff, usap forehead zaryff.... (zafry wasnt well - batuk2)

loveujordon : kita ni berangan ajela kan.... I even have 2 names prepared just in case dapat twins... HAHA

rose : Ha! gambar dari belakang ajela.... taknak exposekan anak konon... hehe

Helena suka tengok identical twins. Best tgk perangai derang. I used to have kawan twins masa sekolah rendah dulu. During canteen day, we all bukak burger stall (masa std4), one of the twin terpotong jari sikit. So the mom and teachers all kerumun dia, nak dab the blood and letak dettol.

The other twin, rasa tersisih, ambik pisau kat stall tu and hiris jari dia dgn pisau!!

Memang dah tutup kedai.... keputusan muktamat. hehe.

izzsofead : thx for dropping by. Oh you deliver pakai tingkap ye.... well in the end what we want are healthy babies kan.... tak penting sangat twins ke tak...

Yela tu (sour grapes sebenarnya)

Helena mmg suka makan makanan yg melekat 2, eg pisang.... tapi tak jadi pape pun... hehe

kak elle : takboleh kak elle. Nak jaga 4 orang ni pun dah semput.

Puteri and Zaryff mmg selalu kena kiss and gomol. Puteri looks like my mom, Zaryff looks like hubby.

Ruby : Well I thought of writing about my fascination on twins after getting to know that you have twin boys.

They must be a handful eh Ruby. wow 6lbs x 2 is huge! By the way how old are they now?

Even when I was small, I always imagined that I have a twin sister. Siap ada nama. hehe.

kak lady : I hope too. I always told Zaryff that when he gets older, he needs to take care of all 3 sisters. Tapi I guess dia still tak paham kut. Sekarang ni pun dia asyik depend on kakak2 dia aje. He keeps asking "Why must I take care of kakak Mia? Isnt she almost an adult?" hehe

Helena said...

kc : oh ... your reason for having twins lain pulak ye... haha... well jangan ingat senang aje keluar 2 orang. Nak menjaga masa baby tu jenuh tu. (Betul tak Ruby?)

Bayangkan sorang menangis, dua2 menangis.... sorang BO, dua2 BO.... hehe.

cikdinz said...

same like my wife. teringin sgt nak anak twins pasal anak buah twins, sepupu twins, mak twins...
tp takde ejki kan.

at least my kids, sis and boy mcm twins. kemana bersama, gaduh bersama, main bersama.....

MINAH CELOTEH said...

my mom n uncle pun twins, so very strong likely any one of their kids dpt twins kan...tapi so far takde jackpot n Minah pun dah tutp kedai hakhakhak

maklang said...

pernah berangan jugak. my sis in law ada twins, seronok nampak..

~ahni~ said...

My hubby suka pakai baju yang sama tema bila kami keluar sekeluarga. Kalau ahni pakai baju biru, diapun akan cari t-shirt biru, anak2 pun dia suruh pakai warna biru jugak.. tapi yelah kan, bukan sama sangat warnanya pun, ada yang biru muda,biru gelap, biru berbunga-bunga etc

Dad of Four said...

For wife's current pregnancy, during the early stage may be 8 weeks..there were two sacs...Of course doc was non-committal and told us to wait until the 12th wk. True enuff...only one foetus! TU pun alhamdulillah!

Intan said...

I've always wanted twins, too, but that was totally not possible because neither my husband nor me are twin dna carriers. but it was a nice fantasy anyway!

as it is, both my girls are sometimes mistaken for twins and lately, even i get confused. at a glance, they look alike and even sound the same!

mak andeh said...

Twins ? A relative had 2 pairs - identical girls and identical boys. Best kan?

Tapi tu la, tengok anak orang twins macam seronok aje - tapi nak menjaga, even yang sorang pun tonggang terbalik dibuatnya.

13may said...

hehhe.....
takde rezeki...nak wat camna...

lgpun dah tutup kedai:)

D said...

who says you have to have twins in your family to get twins?? Moi and MrD don't have twins in the family but as we all ni kan keturunan nabi Adam, hence it's no miracle: first born are twins (like Ruby also). Rezeki masing-masing... tapi betullah kata Ruby, beratnya nak mengusung 9 bulan! LOL!

Kaklong said...

salam,

dulu pun berangan nak anak kembar.tp sejak dah ada 4 anak ni, hasrat tu terkubur..rasa tak larat pulak nak ada kembar huhu.

baguslah zaryff n puteri rapat :D. mudah kerja helena sikitkan? taklah asyik nak mengendeng aje ngan sis hihi

NBK466 said...

Org kata TWINS nie pun agak genetik jugak..family yg a history lahirkan twins buleh ler berangan utk dpt twins jugak cam Helena... Cam teruja tapi payah nak kendali jerk tgk stoller berkembar (side by side or depan/belakang) utk twins baby tuh..

goboklama said...

my hubby's side ada twin but my side tadak. Tapi kalau boleh I nak triplet!! huhuhu..

wan said...

lama tak dengar berita ni helena.. cuti panjang eh? :)

Helena said...

cikdinz : harap2 anak2 yg rapat masa kecil ni, akan tetap rapat sampai ke besar kan....

minah : oh samala kita tutup kedaikan..... yela, dah penat bukak kedai 24 jam..... bila penat, terus tutup....hehe

mak lang : memang jeles tengok sedara mara yg ada twins nih..... especially yg identical twins...

ahni : eh sama la kita. bila keluar one family, mesti semua sama color..... hubby pun rajin nakkan semua pakai baju same color.... tapi had to stop bila Mia dah besar and taknak participate lagi.... so in the end takdela lagi buat sedondon bila berjalan....


Dad of Four : congrats! Lupa nak ucapkan tahniah sebelum ni. What is important right now is for mom and baby-in-tummy to be healthy, right? So you nak baby girl ke baby boy?


intan : hehe... its fun to have daughters yang have similarity like that kan? I just noticed that Puteri and Anastassia is trying to speak like Mia lately.... (Mia talks a bit different after masuk asrama)


mak andeh : hi there! You are right about the tunggang langgang part.... hehe Helena ni mmg tak sedar, sorang pun nak naik hantu jaga..... ini pun 2 orang sekaligus. Haha.

13 may : Yela takda rezeki. Helena bersyukur dgn nikmat 3 puteri dan seorang hero yang ada sekarang ni....

d : yela.... I noticed org yg takde twins in their family pun boleh dapat twins kan.... itulah yg dinamakan rezeki kan....

kak long : Hey! how are you kak long? sihat? Yes Zaryff and Puteri together most of the time mmg menyenangkan Helena. But wait when they start to quarrel! Adush... brutalnya..... I always have to tarik Puteri cepat2 bila Zaryff mengamuk. BIla terlambat tarik, tu yg kesian jugak tgk Puteri.

nbk : bab stroller takde masalah.... yg masalah nya nak dapatkan twins tuh...hehe

goboklama : hehe kalau Helena dapat triplets, mesti Helena rasa overwhelmed sangat! Obviously we need help kan dalam penjagaan triplets.... jenuh wei..... (itu tak ceta jenuh mengendong 9 bulan tuh..... teringat kat D and Ruby)

wan : tak cuti la wan..... banyak keje kat office.... sampaikan hari pertabalan pun kena keje tau... sob...sob.... lepas tuh terus demam sampailah ke hari nih....