Friday, July 06, 2007

I really dont mind, but..................

Since I was in my secondary year, we used to have this makcik who would come membasuh baju and mopping at the house twice a week. After I had Mia and then had a maid, we still retained this makcik, saja2 aje knowing that she needs the monthly dough.

As she got older, we decided she should just basuh baju, especially after she started complaining sakit kaki most of the time. A lot of people wondered why we didnt let her go, esp since it was obvious that with the maid around, we really didnt need her. Akan tetapi, as her husband is sickly, and anak2 tak membantu, infact ada yg drug addict and infact sorang meninggal from AIDS, we knew for a fact that she needed the job. So we kept her.

After I moved to my mom's house from Ampang after Mia was born, I started to give her a lift home, whenever bertembung di tengah jalan. Sometimes, I would send her to the kedai runcit for her to buy groceries. I pity her for having to walk a good 3 km each way. (Our house is not the house dia pergi utk upah membasuh) Dulu2 when her husband was well, her husband would pick her up via motorbike.

After her husband passed away late last year, she stopped working altogether, citing that she wants to balik kampung and furthermore her health is deteriorating. We were happy that finally she can stop working and have her sons support her instead. However to my suprise, last month she came back, asking for her job back. We had no problem with her request, and said ok. Tapi hairan jugak....

During the first two times that she came to work, after she's done, she would use our phone to call her son's hp. And her son would pick her up, apparently dengan muka mencuka. Her son is in his 30s, and nampak sangat makcik ni selalu kena marah dengan anak dia ni. The third time, she came to work, she called her son as usual, but he didnt pick up the phone. As I was at home at that time, I sent her home. The same thing happened the forth time she came to work.

The next time she came to the house, dia mengadu kat my mom, that her son refuses to fetch her anymore. Her son said that dia mengganggu her son nak tidur. My mom read between the lines and told her, "No problem, Helena can send you back. You dont have to ask your son to fetch you anymore" She nodded in relief.

So now, twice a week, I would send her home, on my way to work. Although her house is on the way, but I do have to do a bit of a detour. I have no problem doing this, although this little detours always make me late for work.

I really dont mind helping her out, infact I always did volunteer hantar dia balik for the last 13 years. There are other things that I do for her, tapi tak payah cerita lah. But what disturbs me is the thought that her son is at home, snoring away. Nak kata sakit, sihat walafiat. Nak kata penat kerja shift malam, anak dia is actually not working. So what gives? Her son's wife pun pagi2 keluar babysit anak orang, suami kat rumah melengkar kat rumah. Tak ada rasa bersalah ke emak yang dah tua bertongkat itu dibuat sebegitu? Senang pulak hidup ye, kena tanggung bagai.

Entahla. Infact, everytime I sent the makcik home, I would always see a few guys in their 30s and 40s loiterring and lepakking around kat tepi longkang. Some still in their baju tidur and kain pelikat! Tak pergi kerja ke. Or if nak bersangka baik, I would say maybe mereka kerja shift malam..... but I doubt it.

Mmm............. Like I said, I really dont mind, but.......

19 comments:

Kak Lady said...

Isyykk!! Sian makcik tu...ada anak pun menyakitkan hati...

Ntahlah kan Helena...kadang kita jadi heran...camaner anak2 ni boleh treat mak diorang macam tu....

Mintak2 biarlah dijauhkan generasi kita dari bersikap macamtu....

MAMAMIA said...

Cerita u ni mengingatkan I pada somebody I know. Masa muda2 Mak dia pamper him so much. Bila dah selalu beri muka, tu yg naik kepala... Dah ada own family pun tak reti nak sara hidup sendiri.

I understand your predicament. Niat baik kita nak menolong, but it's troubling us on the other hand...

Darling said...

sayu rasa baca ur n3 ni. isk anak dia tu tak kesian ke kat mak dia yang dah tua?

lelaki jenis macam ni le yang memang tak patut dihormati.

ps: walaupun ada org pandang hina org yg jual burger tapi i lg respect org yg jual burger tu dr yang hanya tahu 'buang masa + mengerah tenaga dan hasil usaha perempuan'

ADIEJIN said...

tak boleh komen sangat. sebab tak dengar cerita dari semua pihak. Sebab tak semua yang nampak dimata itu adalah kenyataan sebenar. Yang tersirat masih samar samar, jadi kita hanya mampu berdoa agar makcik ini akan sejahtera di akhirat kelak, dan yang salah akan terima balasan nanti..

Kak Elle said...

from your story I do feel sorry for the mak cik esp at her age she needs to earn a living...re son I am shaking my head????? too many complicated problems!!!

sherrina said...

kesian makcik tu. Semoga makcik tu dapat ganjaran besar daripada Allah kerana bersabar dengan perangai anaknya. Dan anaknya tu....hanya Allah aje yg Maha Mengetahui. Bantulah selagi termampu :)

maklang said...

semoga helena mendapat berkat menolong makcik tu...

dan moga2 makcik mendapat kesenangan atas kesusahan yang diterimanya, InsyaAllah...

MINAH CELOTEH said...

anak makcik tu pun kira porefessional jugak....pro dlm bab tido and tak tau malu. Kesian kat makcik &istri dia jugak, sebab ada anak & suami yg pro camni.

Helena said...

kak lady, Helena mmg kesian dgn makcik ni, anak2 lebih beri masalah dari membantu. Di usia hampir 70 tahun, sepatutnya dia di rumah dan tidak perlu bekerja kuat sebegitu.

Harap Helena pun begitu kak Lady, jauhkanla generasi kita dari bersikap begitu.

Helena said...

mamamia, Helena geram bukannya apa. Isteri bekerja tapi dia tidak, satu hal. Ibu yang bertongkat tu bekerja nak sara diri plus tolong dia anak beranak, tapi itu balasan pada ibunya.

FYI anak lelaki ini pernah masuk penjara sebab dadah jugak..... Helena teringat makcik tu teresak2 cerita kat mak Helena. Makcik tu kesal, sebab anak sulung yng mati sebab AIDS tak dijadikan iktibar oleh anak lelaki dia ni.

Helena tak kisah menolong tapi seperti today, I had to leave the house at 6:30am sbb ada conference call dgn US. Risau jugak siapa nak hantar makcik tu balik. My parents pagi tadi pun dah bersiap nak check up kat hospital 7am.

Helena said...

darling, dari raut mukanya few weeks back, memang bengis betul bila dia kena jemput mak dia tu. Takut Helena tengok.

Entah apa2. Muka pun tak basuh, badan tak mandi, ada hati nak tunjuk muka bengis kat mak dia tu. Kesian makcik tu, Helena tengok.

Pada Helena, orang kerja halal, walaupun just an odd job worker, tidak patut dipandang hina. Yang patut dipandang hina adalah orang lelaki yang malas bekerja (tanpa sebab) dan harap isteri, and in this case, plus emak menanggung dia and family. Kesian anak2nya, ada 2 girls aged 11 and 9.

Helena said...

adiejin, nak dengar cerita dari semua pihak macamana lagi. makcik ni yang Helena dan keluarga kenal since I was in Form 1, selalu mengadu kat my mom. Menantu dia (Isteri anak makcik) ni pun mengadu pada Helena.

Tak ada samar2nya. Ada once, Helena hantar sampai ke dalam rumah, ternampak dia berlingkar dengan selimutnya. Dah pukul 8am tuh! Anak lelaki tu sihat walafiat, in his 30s. Kalau susah dapat kerja pun, kenapa tak boleh jemput mak dia. MOtor ada, duit minyak pun orang sponsorkan. So apa masalahnya?

Helena said...

kak elle, Helena mmg kesian dgn makcik ni. If Helena dapat rezeki lebih, mmg Helena teringatkan makcik ni dan cucu2nya yg baya anak2 Helena tu.

Helena said...

sherrina, betul tu. Makcik ni mmg tak berkira tolong anak menantu dan cucu2nya. Memang Helena bantu dia setakat yang Helena mampu, because Helena nampak dgn mata sendiri kesusahan yg dialami. So memang Helena rasa ianya adalah tanggungjawab Helena.

Helena said...

maklang, pada Helena rezeki yang lebih patut kita share dgn yg tidak mampu. When come to think about it, Helena rasa I could do more for them. KEsian tgk makcik dan cucunya tu.

Helena said...

minah celoteh. Agreed. This is the reason of me writing kali ni. Helena tak kisah menolong. But the thought yang wujud anak lelakinya yang sihat walafiat, still in his 30s yang taknak membantu. Tak kesian ke pada maknya tu. Tak malu ke passkan tanggungjawab tu pada Helena?

I can still remember how makcik tu cried bila dia ditangkap polis 2 years back. Last2 my mom sent her back and kasi dia cuti.

Queen Of The House said...

Teruk betul that bum pof a son. Agaknya duit rokok pun mak dia yang beri. Apa salahnya at least hantar and ambik mak dia. The fact that he just lazes around the house shows he's a real tak guna person. Macamlah tak ada kerja langsung yang dia boleh buat. Helena, makcik tu pergi basuh baju pukul berapa .... pagi-pagi buta ke?

Helena said...

QOTH, I'm a bit confused with her schedule this time. Dulu2 I tau dia habis membasuh at 10am - 11am. Maybe kali ni dia ambik 1 rumah per day kut, sebab tak larat. she comes to my house mondays and thursdays.

She comes to the house around 6:45am and habis around 7:30am.

Mmm... I can bet duit rokok pun kena tanggung. mmg kesian tengok makcik ni. masa anak dia masuk lock up, dia dok pinjam sana sini to bail him out. My mom kesian, my mom top up kan aje duit tu sampai cukup, so that she doenst have to walk from one house to the other nak pinjam duit. Tapi apa balasan anaknya pada mak dia tu?

D said...

my opinion: his son needs a good smacking!

We've got to pray hard that none of our children turns out that way, na'uzubillah...