Monday, July 02, 2007

Maidless

I feel so tired! My maid left on Tuesday, and i have been doing house chores nonstop.

I am a bit particular on clothes, so I did tonnes of ironing. Saturday was the worst, as I picked up Mia's laundry and have to have it washed and ironed by Sunday petang. It wont be so bad to just concerntrate doing house work, but as I had to also send the kids for tuition, swimming class, art competition, etc, it was very rushing and hectic. I was almost late for an office dinner function on Saturday night!

Friday was the kids Canteen Day. Started our PIBG burger stall as early at 7:30 am. (The whole week tidur lambat buat cards for Gerai Seni) After that I bukak counter teka kacang. Penat jugak nak kira kacang - 1669 nuts altogether! The kids had fun, the canteen day as a success sampaikan kupon kena cetak 3 kali! Obviously profit this year would be much higher than last year.

Saturday - there was another Arts competition for Anastassia and Puteri. Anastassia won 3rd prize, Puteri won 5th prize. It was tiring tunggu results under the hot sun.

Sunday, hubby bought 6 biji durian, asalnya sebab Zaryff nak durian. Tapi bila dah beli, Zaryf nak seulas dua aje. And I was expected to eat the rest of the durian! ALamak! In the family, only me and Mia yg hantu durian, Zaryff pulak baru start suka durian few months back, but not much of an eater.

Cant wait for the last episode of Heroes this Wednesday.

7 comments:

rose said...

Siannya...bila nak dapat maid baru nih? if kita tak bekerja..maybe kurang skit rasa letihnya kan..

org harap akak dapat bersabar n dapat handle semuanya dengan baik..kak helena boleh! chayok! chayok!...eheheheh...:-D

ruby ahmad said...

Hi Helena,

Maid went back for good or she's coming back? To be honest neither helps right? Oh I can imagine what you're going through. Duh! Hope you get back help real soon. Hang in there.

Kaklong said...

salam,

sis, Nabi kita bagi petua pd anaknya, Saidatina Fatimah masa dia duk mengadu keletihan yg amat sgt ngan kerja2 rumah sbb x de maid, so, Nabi suruh Fatimah amalkan sebelum tidur zikir Subhanallah -33x, Alhamdulillah-33x, Allahuakbar-33x, untuk kembalikan kekuatan dalam esp.rohani,cubalah ya. InsyaAllah.

Saya yg baca ni pun penat rasanya..tp itulah kitakan, sbg emak mmg semua tu rela kubuat demi anak2.

tahniah ya atas kecemerlangan anak2 dlm exam. Anak yg x excellent dlm exam tu (lupa namanya, Anastassia ke?) tu, tak pelah, mana tau dia akan bangkit semula dlm exam dia nanti. yg penting, Helena doa ajelah dia terbuka pintu hati nak sungguh2 semula dlm pelajaran. Tpkan baru saya terfikir, si anak tak mo buat homework sbb dia dah tau benda2 tu, so homework tu mcm beban, dan bila homework tak siap pula, tu yg bangun pagi boleh nangis, sbb takut kena marah ngan cikgu agaknya. so agaknya mcm ada konflik dlm diri dialah perkara berkaitan homework ni

durian? saya anak beranak hantu durian :D,ni kat rmh ada beebrapa biji. semalam buat bubur durian gak. durian drp kebun fil saya ada yg jenis kaw2 sbbnya makan seulas dua dah panas semacam badan..mil saya siap bekalkan kami satu tupperware kecil kaya durian :D

sherrina said...

Walaupun durian bolehlah diisytiharkan sebagai Buah Kebangsaan Malaysia, tapi Sherrina tak gemar durian. Maybe sebab taste durian lembik2 lemak kot. Mak slalu marah kata sherrina dan adik 'eksyen' taknak makan durian....hahaha....tapi kalau rambutan, kasi le selonggok...depan tv boleh habis...haha....

p/s: kitorang pun takde maid jugak, minggu depan baru ada yg baru. Huwaa...patah pinggang kene basuh rumah sendiri....

Dad of Four said...

Oh dear...I'm sending back my maid quite soon and in the process of applying a new one. Fingers-crossed, hopefully there is no change of rules by the Govt half way so that I can have my new maid in time!

Fid said...

ms.helena
baca pun rasa penat...Saya mmg tak ada maid but anak baru 1...

helena said...

fid.... mmm masa Helena anak 1.... lepak sakan yarrabbi...... hehe.