Monday, May 05, 2008

No more Mr Nice Guy?

"No more Mr. Nice Guy." I told the kids.

Frustrated by the findings of Zaryff's incomplete homework and sloppy schoolwork, Puteri and Zaryff's nonstop bickering and Anastassia's "I've yet to finish my school and tuition homework"...... i've decided that enough is enough.

I have realized for sometime now that I should be stricter with the kids. Located the rattan and kept it near me most of the weekend. I dont believe in caning at all, however lets just say that it has been used once on Saturday, and I dont feel guilty about it....

The headaches from Labour Days still persists.

Our neighbour's son got married and the bersanding ceremony was on Sunday. Our house compound became the parking ground for several royalties and their police riders, much to the amusement of Zaryff. Several high profile politicians were also present..... its kind of interesting to see them after the March 8 tsunami.....

I think I had a cendol too many...... hehe.....

28 comments:

anamiraa said...

take care sis! i'm anxiously waiting for my turn with my kids! you are my inspiration!!

Zabs said...

Salam Helena,
Sesekali perlu bertegas dengan anak-anak. Mungkin bukan dengan merotan (saya tidak kata tidak boleh), tetapi setiap kesalahan perlu diberitahu dan hukuman/ tindakan perlu diambil.
Saya dan keluarga juga meraikan majlis menyambut menantu abang ipar pada Sabtu (3 Mei) selepas majlis di rumah Pengantin Perempuan pada Sabtu (26 April). Meriah kerana cuaca yang baik...

13may said...

hehhe...

teringin plak nak makan cendol :D

Helena said...

anamira.... I'm your inspiration? Auww gush... *blush* malu ler...

Handling and managing the kids growing up can be both fun and give us a heartache as well... hehe.

I have another 5 yrs journey of sekolah rendah with my kids.... sigh....

Helena said...

zabs.... thx for the advise.... zabs mmg pakar dalam hal ni kan... *smile*

Since I hated being caned when I was a child (yes, i was very2 naughty back then hehe), I vowed never to use a cane on my children. Selalu gertak2 rotan meja kat sebelah aje. And my weakness is also letting some of their bad behaviours go unpunished.... esp when d kids try nak ambik hati helena balik .... so lama2 naik kepala la....

banyak betul kenduri kawin minggu lepas kan.... tahniah sebab dapat orang baru dalam keluarga.... Cuaca boleh tahan teriknya, tapi hairan, tak pernah2 pagi isnin hujan selebat2nya! (tshirt dah jatuh dari bumbung ker? hehe)

Helena said...

13 may.... hey your day is coming soon.... hehe... next tuesday....

jom pekena cendol.... i feel like getting one later today.... cendol jagung.... yummy...

zaitgha said...

tu la...baru rasa nak merajinkan diri siram pokok yg hidup segan mati tak mau tuh, hujan pulak he he....as for me next weekend will be hectic with a few invitation....

kat mana cendol yg sedap?

Mama Rock said...

helena, i was flipping the channel and dato fadzilah kamsah was on. he said kalau budak2 buat hal, we have to accept them and redha je. coz ada orang lain nak anak tak dapat and we already have kids. that kinda makes me feel better when i have issues with my teenagers now...kengkadang rasa nak menjerit je! sabar la ya!

NBK466 said...

Teringat lat pengacara raja lawak (tak ingat either Johan OR Zizan) ckp "Nice GAY" he..he..he..

wanshana said...

Helena,

There are times when we just have to do what we have to do...

And if you didn't feel guilty doing it, then MAYBE that was the right thing to do, and it was the thing that you had to do. But, of course, we cannot do it too often - nanti anak-anak immuned!

Insya Allah, anak-anak akan melihat itu sebagai suatu peringatan dan tanda kasih-sayang seorang Ibu.

jimi said...

takpelah rotan sekali sekala. dalam islam,kalau dah lebih 10 tahun tak solat, ha boleh dirotan. tapi sebelum rotan, make them understand why you do it. make them say what want to say. lepas tu bismillah.jangan sampai berdarah. lepas tu explain balik betapa kita sayangkan depa dan mahu diorang berubah.

finally, lepas sehari dua hari, kalau lain macam je, tanya "marah lagi ke?" atau merajuk lagi ke?

inilah yang jimi buat kat anak murid Jimi kat sekolah. kalau yg degil sgtlah kan. lepas tu suruh balik bagitau parents diorang yg cikgu Jimi rotankan.

so far, ta de complain. i love my kids, kak helena. i think u should know already.

suria said...

Biasalah tu Helena,I pun kadang kadang naik hantu kat budak budak ni.Kadang kadang ignore aje they all.But I do a lot of self care ..manja manja kan diri buat benda benda yang fun for me.So lepas tu tahap tolerensi dengan budak budak ni tinggi sikit.Sebab kalau kita penat ...jadilah macam mak tiri aje.hehehe

mom-of-three said...

baru pagi td mengamuk with the kids. My son yang sebaya with yours has the same problem... is it typical boy-at-that-age problem? The girl ok skit. Kesudahannya gi skolah lambat sebab told them to finish off their h/work first. Dengar cikgu membebel masa start perhimpunan. Makes me wonder what is the tolerance limit of the kid, kat rumah maknya marah, kat sekolah dengar cikgu lak membebel. On 2nd thought lagi, I kinda blame myself for trusting the kids words that they have fnished their h/work before off to play. Should have checked in the afternoon b4 they went for mengaji at nights.Tapi maknya penat..... Dah check buku pagi2 b4 kids go to school, ni lah kesudahannya.
Anyway, on a lighter note, bila ek the next state swimmer intake? Nak try their luck lah since they kinda free in the afternoon. And cendol kat mana sedap,ek? I saw at Kampung Sent*s* close to your area. It's extremely hot nowadays at our area.

Helena said...

zaitgha, yeay kenduri nasik minyak la kita kan.... hehe.

cendol? hmm... have no particular preference... but the cendol yang i melantak was the one at my neighbour's wedding.... lepas satu...satu... mamak tu hantar kat our table.... hehe... *slurp*

Helena said...

mama rock... ye lakan.... sometimes ni kena redha and let go aje.... mmm....

i told my kids.... benda lain i can tolerate.... tapi bab tak buat homework is a BIG NO-NO!.... i smsed to hubby masa tu..."bang, kita ni dah kena kelentong by Zaryff!" hehe....

but u r rite, time naik angin tu...kena cepat2 pikir benda2 yang serene...gitu....

Helena said...

raja lawak? hehe... heard najib was good.... betul ke.... Helena tak tgk la pulak....

eh kat mana ni? JB ke?

Helena said...

wan shana, yup.... for ONCE i did not feel guilty.

Actually to tell u the truth, this is only the 2nd time helena rotan anak. The 1st time tu memang guilty sangat2..... Tapi its a funny feeling actually, not feeling the guilt merotan anak. Helena ni, bila marah anak pun boleh rasa guilty tau.... hehe

My rottan seems to disappear tiba2.... ini mesti my hero dok sorok nih.... *grin*

Helena said...

jimi... betul sangat cakap cikgu tu. Yes I dont rotan tak pasal2. Selalunya my kids ni dengar kata, the worst they'll do is melengah2kan... bila suara Helena naik, mereka cepat2 do what they are supposed to do.

Jimi rotan your students yg nakal ye. Takde parents complain ke. I truly believe that teachers should be able to cane, provided ada kesalahan serius yg telah dilakukan la.... Some parents Helena rasa, sensitive bab2 anak dipukul guru.

Actually Jimi, I think any students would be lucky enough to have u as a teacher. Your compassion, your concern shines through. Your inspiration is awesome. Keep it up, yah!

Helena said...

suria.... hehe... at first nak letak topic entry kali ni as "the wicked stepmother" Haha.

Yala, normally I have me-time to keep myself happy. However I guess, kali ni I sort of felt overwhelmed, esp with UPSR coming soon and I'm worried with Anastassia... The first trials will be end of May and I'm getting butterflies in my stomach already!... hehe. I wasnt as worried with Mia dulu because I can SEE that she's hitting the books....

Okay, I know I shouldnt compare, lain anak lain caranya.... sigh....

Helena said...

hmm.... i guess our scenario is similar. I'm guilty of not checking Zaryff's bag for a month or so, semenjak ada allergy problem ni. So, whenever he says no homework, I take his word for it!

Ha, you okay lagi pergi sekolah lambat... i know of a mom who pontengkan terus anak dia, sebab homework tu byk and anak dia tak sempat habiskan! hehe.... But u r rite dear.... masalah ni takde with the girls.... yang boys jer ada masalah kut.... alahai...

state swimming selection? I guess before puasa kut. I think I have the date somewhere... nanti i cari kan....

Pu3 and Zaryff was supposed to enter the Speedo Competition 2 weeks ago. First tima la kononnya, Tapi mama dia pulak ada hal.... rugi. Your children masuk? Dapat free Speedo gifts lagi for participants....

cendol sedap tak tau la... I kinda makan any cendol tat come my way.... haha. But I once tried the one at Pen*ng Street, sedap gak. Kacang dia best sesangat, padahal i dont like kacang...hehe.

myheartbleeds said...

salam Helena! making my kunjungan balas here...

I have many many more years of sekolah rendah - my youngest baru in Year 1.

Have a feeling I can learn a lot on parenting from this blog of yours!!! ;-)

Kak Lady said...

Helena...kat rumah kak lady memang ada rotan...itu untuk digunakan bila 'darurat' tapi selalunya gertak aje...nampak akak capai rotan...segala kerja berjalan...

Helena tak sihat ke? Hmmm....take care

mom-of-three said...

My kids x masuk Spedo competition tu. X tau.. Nnati Helena tlg inform the date for next state swimmer intake, ya.. Tp kalau practise masa bulan puasa.. kesian lah pulak... nanti segar2 je keluar dari pool tu, minum air klorin ; (
Kacang apa ada dalam cendol? Kacang, for me, usually refers to kacang tanah, which is for ABC, bukan cendol.. I have only been to P*n*ng St**t once, makan kuey teow tomyam kut.. & rasanya for almost the same prize, tomyam kung at Resepi Rahsia tastes better. Tp I noticed Resepi Rahsia at our area has deteroirated in quality lah. Went there last week, had tomyam kung, udang 2 ketul dah x fresh. Was thinking of tapau choc banana & brownies but cancelled brownies as ada langau sekor dalam brownies display place. Dahle ada nyonya, who I suspect the owner, tgh marah her workers depan2 pelanggan yang tgh tunggu nak bayar kat kaunter.. lama lak tu dia membebel!

Helena said...

dear myheartbleeds.... thx for dropping by....

la... samala kita.... my youngest std 2.... so another 4 plus yrs in sekolah rendah.....

sama2la kita blajar bab parenting from each other yer..... hehe....

Helena said...

kak lady.... samala... rotan kat rumah ni pun untuk gertak aje.... tapi sabtu lepas dah terpakai la pulak... hehe

yela... tak sihat, masalah allergy. hari tu dah elok sikit.... ni datang balik.... however not as bad as 2 weeks back.... masa tu lebih sebulan menderita.... huhu

Helena said...

My kids berkobar nak masuk speedo tu.... pastu bila clash dgn a meeting, terpaksala forgo. Memang sayang, tapi pikir2.... anak2 i nak terjun pun macam katak lagi.... haha. Nanti i will let you know the date of the next selection, ok... i plan nak suruh my kids try out jugak.... altho I'm not sure whether i can send them for training daily basis ke tak..... hehe....

I selalu gi Resipi Rahsia kat town... only once gi kat our place tu... makan black pepper chicken ke apa ntah.... service mmg slow.... Ada langau?.... alamak... tak bestla camtu.... expats kan slalu makan situ.... ish...ish...

KV said...

kv dgn danish pun selalu naik hantu. Walo pun dia masih kecit tp peel dia mmg mencabar jiwa dan raga tau. Selalu urut dada dan beristighfar.

Helena said...

kv..... hehe... thx for dropping by. kalau naik hantu dengan budak kecik pun sama tensionnya.... budak kecik lagi menguji kesabaran kita.... hehe