Tuesday, September 02, 2008

Do They Hear You When You Cry

I just finished this book a week ago. Quite interesting.





Its a true story of a young Muslim girl, Fauziya Kassindja, who fled her African homeland to escape female genital mutilation and forced polygamy.

Bila Helena baca kisah Fauziya, rasa sebak pun ada, rasa kagum pun ada...... and in a way, Helena boleh agak macamana life gadis-gadis African Muslim di Africa, still heavily binded with tradition.


SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK PADA SEMUA.

13 comments:

Ajzie said...

mcm menarik buku ini.....thanks for sharing..

salam perkenalan dari saya..


p.s
entah bloghop dari sapa .. lupaaa..hihi

jorazak said...

Helena
Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak. Perbanyakan ibadah dan sedekah.

IBU KUMBANG said...

Salam ramadhan kak.. mcm kena cari je buku tu... bleh vaca time lunch!

jimi said...

Salam Kak Helena, mcm mana preparation anak kak Helenan.Sigh.Tinggal 6 hari lagi ni.

Helena said...

hi ajzie.... thx for dropping by.... salam perkenalan....

buku ni mmg menarik.... a bit thick but okayla.....

Helena said...

Salam Jorazak.

Di Bulan mulia ni, rugi kalau tak penuhkan masa dengan ibadah kan? Moga Ramadhan tahun ni bermulanya kita lebih dekat denganNya, mendapat rahmat dan cintaNya. InsyaAllah.....

Helena said...

ibu kumbang..... my ex boss yang pinjam kan....

berbeza betul sunat kat sana and sunat kat sini....

Helena said...

Jimi!!!!!

alahai..... takdapat la Helena nak cakap apa..... layan aje la dia.... Style cik adik ni kan lain sikit.... Nak garang2 dgn dia pun dah tak boleh ni.... Helena nak dia tenang..... InsyaAllah okayla....

Yesterday was her last tuition. Khamis ni punya tuition english... helena suruh dia ponteng. Suruh buat Pemahaman instead.

Syukur dia dapat 5As in her trials hari tu. Maths dia dah ok. Now nak attack Pemahaman ajela.... tapi dah nak dekat sangat ni.... takde la sangat buat latih tubi.....

But her school still give LOTS of homework...... sigh..... dah dah la tu....

cikdinz said...

salam ramadhan....

zino said...

selamat berpuasa dari kami sekeluarga..

Helena said...

cik dinz..... selamat menyambut bulan ramadhan....

Helena said...

thx zino..... sekejap ajer rasanya dah puasa...... pastu celik2 tengok2 dah Raya kan?

darling said...

thanks kak coz leave ur comment kat my blog..ala kak, sy ni cgu yg br nak menimba pglman..klu nk compare ngan others tu, alahai..kerdilnya saya..
bila sy bc akak punya nukilan kan, kdg terpikir...he..nk jadi cam kak helena ni laa..so courageous la akak ni ngan anak2..ye la kan, kita sbg mak ni, lagi la sy yg br ada 1 anak..br 2 thn plak tuh..pjg lg perjlnn dia..mesti nakkan yg terbaik for our children kan..

satu lg saya perhatikan, akak ni,...byk membaca laa..you love reading, right?!!!

seriously....sy pon tak bnyk membaca spt mana akak buat..but i'm struggling to keep it as my hobby..ya allah....apa la sy ni..

kdg tu kan, i was thinking of what u're doing with ur kids, how did you approach them when they facing any probs...ur life as a working mom...etc..bla..bla..he3
tp apa2 pon u really inspired me, again...kalau tak caya, sy dh wat link kt blog akak tau..

ok kak helenaku, salam ramadhan ok.. best of luck to ur girl for her UPSR 2morow..