Tuesday, September 16, 2008

I need to be strong. For Anastassia's sake.

Please Dear God, please let me be strong. Let Anastassia be strong. Di bulan puasa, sebelum UPSR, Anastassia di duga lagi sekali.

Ya Allah.... di kala kami mahu sujud padamu untuk menunaikan Solat Hajat, di kala kami mahu membaca surah Yasin memohon keberkatan menjelang UPSR, dugaan itu datang lagi.... Ya Allah Ya Tuhan ku, sesungguhnya makbulkan la doa kami, terutama doa anak ku ini, doa insan kecil, doa insan teraniaya.

Syukur, after a week, finally i made my decision. And now.... Helena tenang. Anastassia tenang. Hubby supported all the way.

Dan Syukur, Anastassia sat her UPSR papers dengan perasaan tenang.

And Syukur again for today, GOD gave me hope, terimakasih pada mereka. You know who you are.

I know Anastassia and I need to be strong these next few days.

Ya Allah Ya Tuhanku, kau berilah balasan yang setimpal pada mereka, yang melakukan fitnah dan umpatan, melakukan pembohongan terang-terangan di bulan Ramadhan yang mulia ini. Dan bukakanlah pintu hati nya, to act upon the truth, bila membuat keputusan nanti.

Ya Allah Ya Tuhanku..... just give me a little more strength. For a little while more.

Amin.

25 comments:

maklang said...

apa yang terjadi...doa org yang dizalimi, tiada hijab antara dia dengan Allah..banyak2lah bersabar ye..

Abahnajwa said...

Eh Helena

Lain macam jer bunyinya N3 ni..Ada apa2 yang tak kena ke?

rizza said...

salam kak helena.. napa ekk??

semoga Anastassia berjaya dlm UPSR nye... dengan cemerlang...

semoga akak di beri ketenangan ....

jorazak said...

helena
semoga tabah menempuh dugaan lebih-lebih lagi di bulan Ramadhan yang mulia ini. saya doakan agar yang hak dan yang batil akan terserlah kesemuanya. Amiiiiin.

Helena said...

thx maklang... thats what I told Anastassia.

wanshana said...

Whatever it is, for as long you know that there has been no wrong on your part or your family's part, you just get on with life.

Yang menganiaya akan mendapat what is due to him/her.

Kena banyak bersabar, ya Helena...

Take care.

Helena said...

abah najwa.... byk benda yang tak kena. Ni ceta lama. Tapi terjadi balik. Cerita Hasad Dengki.

Helena ceta sipi2 aja sebab i know ramai silent readers kat sini yang kenal Helena in the real world. Due to that I would prefer some privacy and taknak share all.

Lagipun to me, benda ni nonsense. Nak cerita pun.... mmm ....mengalahkan drama swasta. Tapi inila perangai orang2 melayu kita.

To tell you the truth, Helena JIJIK dengan perangai mereka ini.

Helena said...

rizza,

let me quote what the higher authority in school have to say about this :

"Itulah orang melayu. Bila seorang anak melayu cemerlang, parents bangsa lain akan motivate anak to be better. Tapi parents anak bangsa melayu, terutama yang hatinya disaluti dengan perasaan hasad dengki dan IRI HATI, akan cuba sedaya upaya untuk menjatuhkan anak bangsanya itu"

"Puan Helena bersabarla, ini adalah cabaran anak2 yang berjaya, cuma sayang.... sememangnya cabaran ini amat keterlaluan untuk anak-anak Puan Helena"

"Tak pernah semur hidup saya, saya berhadapan dengan parents begini"

"Satu nasihat saya, Puan Helena harus terus membimbing anak2 agar menjadi cemerlang dalam segala segi. Puan Helena jangan lemah semangat"

Helena said...

rizza, Helena pun harap Anastassia did okay in her exams.

EH smalam dah tenang tau..... pagi ni bila2 pikir2 balik, Helena naik angin balik.... hehe..... Yela.... lepas sahur Helena menggosok.... dalam pada menggosok tu, fikiran melayang boleh naik angin.... haha

Helena said...

jorazak.... thx..... Tuhan Maha Mengetahui..... kan?

another quote on this matter "Apa yang terjadi, sememangnya lagi kotor dan lagi busuk dari apa yang terjadi di Permatang Pauh"

Helena risau esp masa UPSR tu.... itu priority Helena. I dont want her to be disturbed by all these nonsense. Syukur, Anastassia's concerntration did not waver.

Helena said...

wan shana,

Thx dear. Sayang, orang begini Helena jumpa in the school grounds. A place where my kids nak timba ilmu, a place where my kids nak blajar the basic facts of life.

How I wished I have never met this person. Mia dah kena. Now Anastassia. And this is not the 1st time for Anastassia. Its just that before this I let it go, i ignored and asked Anastassia to ignore. itula dia naik kepala.

Enough is enough.

Helena JIJIK dengan this nonsense. JIJIK SEJIJIK-JIJIKNYA.

cikdinz said...

so, macam mana?
semua nya ok kan...

rizza said...

kak helena...
wow... teruk betul kan sebilangan org yg begini....

rasa sungguh2 teruk manusia2 tu...

memang pun org melayu kita ni ramai yg tak suka bangsa kita maju...

kuatkan semangat akak.. jgn tunduk pada manusia2 begini... semoga Allah membantu dan melindungi akak n anak2 akak...

saya faham situasi tu... harap saya pun sekuat akak bila Hassan dah sekolah nanti... sebab saya rase manusia2 sebegitu pasti akan wujud di setiap generasi anak2 kita...

take care akak....
dan bimbing anak2 akak hadapi manusia2 tu...

memang saya pun rase "gile manusia2 tu" kerana hasad dengki busuk hati mereka melihat anak org lain berjaya.... sepatutnye ...aajar le anak2 dia sendiri hingga berjaya..(tu semua jenis yg tak reti ajar anak n dengki tahap dewa kat anak org lain)

ok akak....

Marisa said...

saya pun BENCI orang2 mcm tu... saya doakan kak helena tabah dan sabar hadapi dugaan2 mcm ni.
Sepatutnya kita ambik la contoh mereka yang dah berjaya.. bukan dengki2 dan menabur fitnah.

Orang2 begini bukan mereka tidak tahu salah betul.. tapi sengaja menafikannya.

saya pun penah kena juga. sedih sangat.

Ajzie said...

Moga dipermudah kan urusan Helena dan anak2.

Fid said...

Semoga semuanya selamat dan tenang hendakNYA

darling said...

kak helena,
wp saya tak mengenali akak, hanya dlm alam maya sahaja, tapi sy selalu view blog akak..melalui apa yg tercatat di sini..sy pasti ada sesuatu yg telah merenggut nilai kesabaran dan kewarasan dalam sanubari setiap insan yg mahu dan tahu berfikir..
kak...
sesungguhnya bijak pandai ada menyebut...doa adalah pedang org mukmin..byk2 lah berdoa..semoga akak tabah..dan dapat merasai bahawa manisnya iman itu andai kita dapat melaluinya dengan hati yg tenang dan sabar..
kak..
betul...memang mudah berkata2..daripada diri sendiri yg memikulnya..tetapi sbg seorang saudara seislam, yg mampu saya berikan adalah kata2 semangat..dgn harapan agar akak bangkit dan jangan menyerah kalah...i know u're strong enough to face this...

Dalam Dakapan Ibu said...

Hi Helena,
TQ for coming by :)

Somehow, I pulak yg rasa geram (tak tau pasal apa) when I read your entry ni. This must be pasal parents sebangsa yg ada mulot freeflow.

I for one, kalau bab anak-anak ni memang sensitive sikit. Especially if we're in the rights..issshh.... Saja tanya -Did you confront the person?

Anyway, I really hope you got over it. It's one of the dugaans in life. How's Anastassia doing?

Have a good weekend dear!

Helena said...

cik dinz..... harapan HElena, semuanya okay......

I hope to have everything settled by this week.....

Helena said...

rizza, thx dear....

itulah buruknya perangai orang2 kita. Just look at our polical scenario sekarang ni.....

I hope orang lain tak akan mengalami apa yang Helena alami. When Hassan starts school nanti, try to be wary of people like this okay.

Helena said...

marisa...

hmm... marisa pun ada pengalaman yer. Inilah pengalaman pertama Helena. Helena tak pernah kena. tapi anak2 pulak yang merasa at such a young age.

Entahla. I really want to have the last laugh here.

Helena said...

ajzie.... ye moga2 begitu la.

Helena nak tenang lepas UPSR ni. macam nipulak jadinya. I hope semuanya selesai minggu ni. Just want to have fun during Raya and try to get the younger 2 to study for exams..... sikit2 before Raya and also after Raya, although after Raya tu..... I can bet susah nak concerntrate with the festive mood still there. Nak jalan Raya lagi, orang datang RAya lagi..... sigh.... wrong timing betul....hehe

Helena said...

fid.... i hope so fid.....

To be honest, sememangnya perasaan ini tak tenang lagi. Kadang2 tenang, kadang2 tak...... sigh..... just want it to be done and over with....

thx dear....

Helena said...

hi there darling.... thx for the kata2 semangat.....

ye, dah lama sabar. Sebab benda ni dah lama berlaku. And I'm not the only one kena, although I yang paling teruk. I guess sebab all my 3 girls menonjol sikit kat sekolah kut..... itu yang buat orang sakit hati....

Helena said...

hi there dakapan ibu, thx for dropping by.....

mulut freeflow tu okay lagi..... ini create stories.

Seriously speaking, kalau bukan Helena sendiri yang kena benda ni, it would be hard for me to think and believe that benda ni boleh wujud.

Confront? Dah. Masa time Mia dulu, 2 yrs ago, itupun Helena tak plan to confront, Helena nak biarkan aje, but she pushed me to a corner.

Semua point2 dia Helena patahkan. Itulah percaya sangat cakap anak. LAst2 anak dia mengaku to ALL yang Helena sebutkan. Beriya2 dia mintak maaf. However, the next day, she changed her tune. And that was when the stories and the lies started.

Mmmm if Helena share the stories and the lies, mesti you all ternganga. But then, I want to put it behind me, taknak pikir2 la gi dah.

thx for the support dear.