Monday, September 22, 2008

This Ramadhan

Few things caught my attention during this Ramadhan.

1. Last year Pu3 yang steady puasa, Zaryff terkial2...... This year, Pu3 as usual need her beauty sleep right after school..... tapi Zaryff cergas sangat2...... most of the time Helena tengok lasak as hari2 biasa, macam orang tak puasa.


2. Zaryff started to have a habit. He would take long long showers after school. How long you asked? The longest was 1 hour 45 minutes..... itupun after i start marah2...... Average would be 1 hour 30 mins...... (Terpikir jugak if budak ni minum air masa mandi..... but dah buat spot check. Its just that he likes splashing the cold water on his body....hehe)


3. This Ramadhan, Anastassia started her first experience tak boleh puasa penuh. I told her "Kira berapa hari tak puasa. Nanti kena ganti" Anastassia looked at me, puzzled "Eh! Kena ganti ke mama?"

Mmmm boleh tak tau ke? I guess being the mommy, salah Helena la ni....... mmm kena check apa lagi yang Helena tak beritahu dia pasal adulthood ni.


4. This Ramadhan, after UPSR, I realized that Anastassia dah tersedap kena excused from housechores. Hello girl....... takkan dah lupa kut.......


5. This Ramadhan was when I fully realized that my 2 eldest girls have become teenagers. If you know what i mean..... sigh..... Kena be extra alert la ni.........



Selamat Berbuka Puasa nanti.......

21 comments:

somuffins said...

Salam. Welcome to the 'teenagers' club with its ups and downs, BUT it also gives us the WISDOM (believe me). Phewh!

Dalam Dakapan Ibu said...

Hi Helena,
My no3 yg Std5 tu dah tak puasa penuh since last year. And she managed to ganti it all a few weeks b4 Ramadhan came.

I guess kadang-kadang kita (mommies) terlupa nak bagi tau benda-benda cam tu. Sebab tu most of the times cikgu2/ustazah (Sekolah Kbgsaan & Sekolah Ugama) yg bagi tau dulu...

kc said...

makcik helena,

selamat hari raye, maaf zahir dan batin yek! kueh raya tahun ni buat sendiri ke beli?

oops, lari topik jap..

MAMAMIA said...

Wow, now U have 2 teenage girls in the house, lain pulak lah cabarannya..

Lamanya si bujang tu dlm bilik air, tak kecut ke??

Ya lah, kita kaum ibu ni kadang2 ada subjects yg kita lupa nak cover. But usually, they all belajar kat sek atau dari kawan2.

Missed your earlier N3. I doakan U & family dapat balik ketenangan tu...

rizza said...

kak helena....

anak bujang dok lam bilik air lama... tingat adik bungsu saya..kalau masuk lam bilik air berjam2 (lelaki).... jenuh le tunggu dia keluar... kena la masuk dulu sebelum dia berkubang lam tu..

rose said...

Hehehhe...anak2 buah saya pon camtu gak..
yg lelaki la obvious sgt..mandi berjam2..lahai
buek apo la lamo sgt dalam tu ek??

:-)

Helena said...

somuffins..... ye la Helena ada club baru ni...... hehe......

eh wisdom kita from our own experience tak cukup ker? hehe.... yela.... lain pulak akalnya yer...

I do not want to be as strict as my parents (strict gile) but I wont be lax about it either.... terutama now masalah sosial teruk betul..........

Helena said...

ibu, cepatkan budak2 ni matang sekarang ni..... HElena nak suruh Anastassia ganti cepat2 la.... takut terlupa....

cuti sekolah ni boleh start kut...

Helena said...

kc.... selamat hari Raya.... maaf zahir batin/.....

eh soklan cepumas tu....hehe.... tahun ni Helena buat satu aje kuih.... hehe..... tapi belum buat lagi..... plan nak buat tis weekend..... ok kan....hehe. The kids call it Chocolate Chips Famous Amos Mama...... hehe.....
Yang lain tu main tunjuk2 jer la.....

kc pulak how?

Helena said...

mamamia.... haha nasib baik si zaryff tu bulat gak badan dia..... (lately ni put on weight) so okay gak kut2 badan dia kecut....hehe

yes mamamia..... 2 teenagers in the house..... the 2 sisters ni Helena tgk bukannya satu kepala sangat..... tapi heran.... dah pandai share secrets..... alahai....

thx mamamia, Helena pun taknak pikir2 lagi benda ni..... ish tak habis2 orang PHD ni....

Helena said...

rizza, haha itula pasal.... si bujang kecik ni berendam punyala lama.....

eh orang lelaki sekarang pun kaki melawa tau.... hehe.... ngalah orang perempuan....

Helena said...

rose..... napa yek boys suka mandi lama2.....

macam2 la budak2 ni.... agaknya tu sebab dia boleh cergas aje kut....

hehe.... jangan jadi kucing kepala hitam sudah...... siap! *grin*

jimi said...

Kak Helena,

saya teringat pesanan dr fadhilah kamsah, orang melayu ni, bila anak-anak dah jadik remaja suka lepas tangan.kata nak bebas. tetapi silap, masa tulah lagilah kita kena damping diorang. masa ni diorang lebih value opinion members diorang daripada orang lain.

i hope, anak-anak kak helena akan survive this teenager crisis really well.

cikdinz said...

heheeee....
nnt ada boyfriend lah tu...

Helena said...

Jimi. Thx for reminding Dr Fahilah;s quote. Someone told me about it before and Helena terkedu seketika. Bec basically sulu thats what i planned to do.

MAke sure foundation anak2 kuat, agama-wise, education-wise, maruah-wise, then let them go bit by bit masa secondary. I guess kita kena lagi monitor kan.... but monitor dalam senyap la.... thats what I'm doing with both Mia and Anastassia now .....

I know they are good girls..... I I pray that they will continue to be good girls..... Jadi muslimah yang beriman, bermaruah, yang ada harga diri dan berjaya.

Helena said...

cik dinz.... eh jangan......

I was brought up with strict upbringing, esp when boys are concerned. So Mia, Anastassia...... remember what I told you when boys are concerned!!!

I LOVE YOU said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,AV女優,聊天室,情色,性愛

disa said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

文章 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

Miss jane said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室

job said...

亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,
三級片,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,成人圖片區